Linkovi

Sarajevo: Zajednička molitva četiri verska poglavara


USAID from American People
USAID from American People

SARAJEVO - U organizaciji Medjureligijskog veća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH) i Američke agencije za međunarodnu pomoć (USAID), verske vođe četiri religije u Bosni i Hercegovini u utorak su se u Sarajevu zajedno pomolili za sve žrtve proteklog rata i prisustvovali potpisivanju novog ugovora.

Molitve u sedištu Jevrejske zajednice BiH predvodili su reisu-l-ulema Huesein ef. Kavazović, kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i hazan Jevrejske opštine Sarajevo Igor Bencion Kožemjakin. Svi oni su kroz svoje molitve pozvali na oslobađanje ljudi od mržnje.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH i predsedavajući Skupštine Međureligijskog veća BiH Jakob Finci i zamenica glavnog direktora USAID Boni Glik potpisali su nakon molitve novi ugovor, prenose mediji u regionu.

"Hvala vam na prilici da se sretnemo s vama i da posetimo toliko dragocenih svetih mesta. Čovjek može preživeti ovakvo iskustvo samo iz najdubljih osećaja poniznosti. Danas tu svedočim napretku. Svet prati BiH, njen model tolerancije i saradnje među liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svetu potreban primer koji daje Međureligijsko veće BiH", reklaje Glik posle potpisivanja ugovora.

Finci se zahvalio prisutnima navodeći da je ugovor još jedan korak napred u saradnji sa svim stranim agencijama u BiH.

"Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće. Verujem da će ovo doprineti boljem razumevanju svih nas u BiH", rekao je Finci.

USAID se sa svoje strane obavezao da će podržavati aktivnosti Međureligijskog veća, a koje se odnose na praćenje i reagovanje na podsticanje mržnje, govor mržnje i napade na verske objekte u BiH, dok će akcenat biti na saradnji s mladima u BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje posle bilo kakvog negativnog događaja, kao i jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promovisanje empatije i sprečavanja nasilja.

"Poslednjih godina MRVBiH prati i reaguje na napade na verske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima. Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRVBiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati saradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama", saopšteno je iz MRVBiH pre današnjeg potpisivanja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i američki ambasador u BiH Erik Nelson, direktorka USAID Nenci Eslik, članovi američke delegacije iz Vashingtona i brojni članovi religijskih zajednica i Međunarodnog religijskog veća BiH.

XS
SM
MD
LG