Linkovi

Dve decenije od početka rata u BiH


Crvene stolice postavljene u Sarajevu, u znak sećanja na građane koji su ubijeni tokom gotovo četvorogodišnje opsade

Danas je u Bosni i Hercegovini obeleženo dve decenije opsade Sarajeva i početka rata, a u samom gradu postavljeno 11.541 crvenih stolica u znak sećanja na broj ubijenih u gradu tokom skoro četiri godine rata. U Beogradu samo nekoliko nevladinih organizacija podsetilo na ovu godišnjicu.

U Sarajevu je danas obeležena 20-ta godišnjica početka opsade grada i u centru, kod Večne vatre postavljeno je 11.541 stolica, u znak sećanja na broj ubijenih Sarajlija tokom rata. Scensko muzički program nazvan je "Sarajevska crvena linija”, a gledalište od crvenih stolica dugo je oko 800 metara.

Polaganjem cveća i venaca predstavnici vlasti i delegacija Grada Sarajeva obeležili su Dan grada i odali počast poginulim braniteljima grada. Tom prilikom predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da je Sarajevo nesavladiv grad koji je savladao sve barbare koji su ga napali. Zato je Sarajevo grad za koji se vredi boriti, poručio je Izetbegović:

"Sarajevo treba ponovo spojiti pokidane veze sa ljudima koji vole ovaj grad, koji žive na zapadu, a zovu se istočno Sarajevo i koji mu pripadaju. To trebamo uraditi u perspektivi. Prvo na duhovnom nivou, a zatim i administrativno povezati ponovo grad, spojiti ga u jedan."

U Beogradu je povodom današnje godišnjice opsade Sarajeva predstavljena knjiga koja govori o 524 deteta koja su ubijena tokom višegodišnje opsade grada. Istoričarka Latinka Perović je na promociji knjige izjavila da načini na koje su deca ubijana, granatom ili snajperom, pokazuje okrutnost planera ovog zločina. Deca su bila materijal za ostvarenje čudovišnih namera, rekla je Perović i dodala da je tokom 1.479 dana opsade Sarajeva ubijeno 10.615 lica, odnosno 1.601 dete:

"Sve ove okrutne brojke deluju apstraktno dok se ne dođe do središnog dela knjige, do popisa ubijene dece, sa fotografijama svakog od njih."

Predsednik SDU Žarko Korać je upozorio da grafiti sa likom haških optuženika Mladića i Karadžića po Beogradu govore da i dalje ima ljudi koji misle da je trgodišnja opsada Sarajeva bila nešto što su Bošnjaci sami sebi uradili, da bi okrivili Srbe:

"Taj zločin je apsolutno bio projektovan i zbog toga se danas u Beogradu ćuti. Konačno, o dvadesetogodišnjici početka rata i opsade Sarajeva u Beogradu će danas da govori isključivo nekoliko nevladinih organizacija."

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas su u centru Beograda povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini delili "razglednice iz opsade", kako bi simbolično podsetili Beograđane na to šta su Sarajlije preživele od 1992. do 1995. godine. Organizacija "Žene u crnom" je na Trgu Republike održala protestnu akciju povodom 20 godina opsade Sarajeva sa koje je poručeno da žrtve rata ne smeju biti zaboravljene.

XS
SM
MD
LG