Linkovi

Saradnici Obame i Buša demantuju Trampove tvrdnje


Bivši predsednici Barak Obama i Džordž W. Buš (arhivski snimak)
Bivši predsednici Barak Obama i Džordž W. Buš (arhivski snimak)

Saradnici poslednja dva američka predsednika oštro osporavaju tvrdnje predsednika Donald Trampa da nisu poklanjali mnogo pažnje porodicama palih američkih vojnih lica uskraćujući im odavanje pošte i saosećanja za njihov doprinos domovini.

Predsednik Tramp je u ponedeljak pored ostalog rekao: “Ako pogledate predsednika Obamu i većinu drugih predsednika, oni nisu pozivali telefonom, mnogi od njih nisu pravili pozive.”

Međutim, saradnici predsednika Baraka Obame i njegovog prethodnika Džordža Buša, navode da su se ta dva predsednika pozivali i sastajali se sa hiljadama članova porodica poginulih vojnika, mornara i pripadnika vazduhoplovstva, koji su poginuli u američkim vojnim operacijama u svetu tokom protekle dve decenije. Ben Rouds, savetnik za bezbednost predsednika Obame, nazvao je Trampove reči niskim, nepojamnim lažima i izrazima nepoštovanja, dok je portparol Džordža Buša Mladjeg - Fredi Ford, rekao da je on upućivao stotine, ako ne hiljade pisama ožalošćenim članovima porodica poginulih vojnika u Iraku i Avganistanu.

Penzionisani načelnik Združenog generalštaba američke vojske, Martin Dempsi je rekao da su i Mišel Obama i Lora Buš istrajno pomagale i bile duboko privržene vojnicima i njihovim porodicama. Kasnije je portparolka Bele kuće, Sara Hakabi, rekla da predsednik nije kritikovao svoje prethodnike, već je naveo činjenice.

XS
SM
MD
LG