Linkovi

Sankcije i ponuda amnestije podrivaju vojnu podršku Maduru


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa vojnicima u bazi u Karakasu, 30. januar 2019.

Američke sankcije uvedene na izvoz nafte u Venecueli, najavljene ove nedelje, deo su veće strategije pritiska i uticaja na vojsku da pomogne da se smeni socijalistički predsednik Nikolas Maduro. Nezadovoljstvo među nekim od oficira srednjeg ranga možda raste ali da je nejasno da li je moguće nagovoriti generale da promene stranu.

Komandni kadar vojske Venecuele ostaje lojalan predsedniku Nikolasu Maduru, uprkos sve većoj nestašici hrane i političkoj represiji širom zemlje. Ali nedavni događaji mogli bi da dovedu u pitanje vojnu podršku.

Ove nedelje, Sjedinjene Države uvele su sankcije naftnoj industriji Venecuele, nakon što su priznale Huana Gvaida, predsednika venecuelanskog parlamenta, kao prelaznog lidera zemlje.

Venecuela ima najveće svetske rezerve nafte ali njena ekonomija je srušena posle pada cena nafte širom sveta. Opozicioni lider tvrdi da su prošlogodišnji izbori, na kojima je Maduro pobedio nakon što je zabranio većini opozicionih kandidata da učestvuju, bili nelegitimni.

Druge zemlje takođe dovode u pitanje izbor Madura. Nakon što je Madurov prvi mandat na položaju istekao u januaru, Gvaido je preuzeo ulogu privremenog predsednika i priznalo ga je 20 zemalja, uključujući susedne Brazil i Kolumbiju.

Samoproklamovani lider Venecuele Huan Gvaido
Samoproklamovani lider Venecuele Huan Gvaido

Gvaido nije pozvao na vojni puč, ali je ponudio amnestiju vojnicima i oficirima koji se slože da uskrate podršku Maduru. Ima izveštaja o sve većem nezadovoljstvu među oficirima srednjeg ranga koji se protive da budu upotrebljeni za gušenje sve masovnijih protesta građana Venecuele, kao što je pukovnik Hoze Silva, vojni ataše Venecuele u Vašingtonu, koji je nedavno podržao Gvaida.

“Moja poruka oružanim snagama je, nemojte da maltretirate svoje ljude. Nama je dato oružje da branimo suverenitet svoje zemlje.”

Maduro je radio na tome da obezbedi podršku viših vojnih oficira koji uživaju značajne privilegije. Za neke od njih ima nagoveštaja da su bili umešani u krijumčarenje droge u zemlji.

Uz podršku najviših vojnih lidera, Maduro je upotrebio silu da bi brutalno sprečio sve veće političke demonstracije protiv njegove vlasti. Vojno rukovodstvo do sada bi već moglo da bude toliko uključeno u nezakonite aktivnosti i kršenje ljudskih prava, da čak ni obećanje o amnestiji ih ne bi ubedilo da promene stranu.

“Mislim da oni nemaju previše poverenja da će, ako bi trebalo da prepuste vlast i uskrate podršku Maduru, na neki način izbeći da budu kažnjeni”, ocenjuje predsednik Interameričkog dijaloga Majkl Šifter.

Maduro insistira da oružane snage ostanu lojalne njemu ali je rekao da je spreman da pregovara sa opozicijom radi okončanja trenutne krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG