Linkovi

Vlahović: Nova faza posle poglavlja 25


Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore
Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore

Ministarka nauke Crne Gore za Glas Amerike govori o otvaranju i zatvaranju poglavlja o nauci u procesu pridruživanja EU.

Otvaranje i zatvaranje ‘poglavlja 25-nauka i istraživanje’ u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, trebalo bi da motiviše i ostale članove radnih grupa koji rade u procesu pregovora, kaže za Glas Amerike ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović.

Zatvaranje pogavlja 25 – nauka i istraživanje, svakako će otvoriti dalje procese u evropskim integracijama i veoma je važno za Crnu Goru jer će pokazati da država ima administrativne kapacitete da otvori neko pregovaračko poglavlje i ranije nego što je predviđeno, kaže za naš program ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović:

‘’To je nešto što će svakako doprinijeti afirmaciji imidža Crne Gore u procesu pregovora. Sa druge strane, za Crnu Goru i nas u Ministarstvu nauke, ovo znači da ulazimo u novu fazu u kojoj ćemo biti u prilici da lakše pristupimo svim fondovima EU i da značajnije otvorimo put našoj evropskoj budućnosti. Biće pozitivan i treći aspekt: motivacija ostalih članova radnih grupa i naših ljudi koji rade u procesu pregovora’’.

U prethodne dvije godine prionulo se na posao kako bi se došlo do nivoa koji bi Crnu Goru preporučio za otvaranje poglavlja 25 i u tom cilju ministarstvo nauke se baziralo na nekoliko aspekata:

‘’Prvi značajan aspekt bio je podizanje nivoa naše naučne zajednice, jer se to od nas najprije tražilo radi uvećanja ulaganja u nauku. Startovali smo sa procenta koji nije bio značajan i koji je mogao biti prepreka našem putu-od 0,13% ulaganja od BDP-a, da bismo u 2012. godini došli do 0,43%.

Pristupili smo i formiranju prvog Centra ekselentnosti u Crnoj Gori što ćemo realizovati u tekućoj godini. Takođe, na neki način smo uspjeli da objedinimo naučni potencijal, što bi bilo ispunjenje prvog kriterijuma’’.

Izazov je bio i da se Crna Gora još više otvori prema Evropi i svijetu, kako zbog povećanja mobilnosti crnogorskih istraživača, tako i zbog bolje pozicije Crne Gore u različitim evropskim programima, ističe Vlahović. Država je u tom periodu postala dio EUREKA mreže, brzo će se pristupiti i programu COST, a biće povećano i učešće u sedmom okvirnom programu za nauku i istraživanje:

‘’Bilo je značajno približiti nauku i biznis, tj. približiti nauku društvu u pravom smislu te riječi i primijeniti neke od instrumenata koje Evropa traži kao što je implementacija prvog naučno-tehnološkog parka. Uskoro ćemo na Vladi imati biznis plan za implementaciju tog projekta i vjerujem da smo time zaokružili prvu fazu.

Naravno, ovo je samo početak koji otvara novi ciklus u razvoju nauke i istraživanja u Crnoj Gori i svakako nam daje dobar okvir i veliku motivaciju da nastavimo putem koji smo zacrtali’’.

Primjedba iz redova dijela opozicije bila je da zatvaranje poglavlja 25 i nije naročit uspjeh, jer i dosadašnje iskustvo govori da se to poglavlje otvaralo prvo u svim slučajevima pridruživanja. Uz to, tvrde da je Crna Gora daleko od Evrope kada su u pitanju nauka i istraživanje:

‘’Naši naučnici su u CERN-u, NASA-i, na prestižnim univerzitetima i institutima u svijetu, tako da Crna Gora ne zaostaje mnogo što se tiče nauke i istraživanja. Ali, svakako ono gdje je trebalo poraditi pokušali smo da dostignemo u protekle dvije godine.

Možda je za neke države poglavlje 25 bilo lako, ali za nas nije jer smo startovali sa pozicije koja nije obećavala da ćemo u kratkom periodu otvoriti ovo poglavlje, a kamoli zatvoriti. Posebno nijesmo planirali da će to biti za jedan izuzetno kratak period, mnogo kraći nego što su iskustva iz drugih država od dva ipo mjeseca’’.

Vlahović podsjeća i da je u slučaju pridruživanja Crne Gore promijenjena procedura, jer se startovalo od najtežih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.
XS
SM
MD
LG