Linkovi

Berni Sanders ide u Vatikan


Kandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders razgovara sa novinarima u Njujorku 8. aprila 2016.
Kandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders razgovara sa novinarima u Njujorku 8. aprila 2016.

Američki demokratski predsednički kandidat Berni Sanders prihvatio je poziv da iduće nedelje poseti Vatikan gde će govoriti na jednom skupu Papske akademije a nada se da će imati priliku i da razgovara sa Papom Franjom.

Sanders će održati govor o stvaranju moralne ekonomije na skupu Papske akademije društvenih nauka 15. aprila, samo četiri dana pre važnih primarnih izbora u Njujorku.

Akademija je svojevrsna istraživačka institucija koju je formirao papa Jovan Pavle Drugi 1994. godine. Sanders je izjavio da izmedju pape i njega postoji mnogo slaganja kada je reč o ekonomskim pitanjima i nejednakosti u bogatstvu i primajima, kao i načinima da se pomogne najsiromašnijim ljudima na planeti.

Kandidat za demokratsku nominaciju, inače Jevrejin, godinama se divi papi Franji i pažnji koju je usmerio na društvenu pravdu i jednakost. Sandersov portparol izjavio je da bi senator iz Vermonta bio „oduševljen“ ako bi se ukazala prilika da se susretne sa papom.

Jedan stručnjak za katoličku crkvu izjavio je za Asošijejted Pres da poziv Sandersu ne znači i papinu podršku njegovoj kandidaturi, uz napomenu da papa Franja ne želi da se meša u američku predsedničku politiku.

XS
SM
MD
LG