Linkovi

Mešovit učinak vodećih pretendenata


Trenutno vodeći pretendenti na predsedničku nominaciju - demokrata Hilari Klinton i Republikanac Donald Tramp ostvarili su pobedu na sinoćnjim primarnim izborima u saveznoj državi Arizona.

Oni su međutim pretrpeli poraze u ostalim državama - Tramp u Juti, a Klinton Juti i Ajdahu, i to od svojih najbližih rivala.

Biznismen, milijarder Tramp osvojio je svih 58 delegata u Arizoni, ubedljivo pobedivši senatora iz Teksasa Teda Kruza, sa više od 20 odsto prednosti. Kruz se međutim revanširao Trampu još ubedljivijim trijumfom na stranačkim skupovima u Juti, gde je dobio skoro 70 odsto glasova i tako osvojio svih 40 delegata.

Senator iz Teksasa i guverner Ohaja Džon Kejsik pokušavaju da spreče Trampa da dođe 1.237 delegata neophodnih da osvoji nominaciju pre konvencije, koja je zakazana za sredinu jula.

Kod demokrata, nezavisni senator iz Vermonta Berni Sanders, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu, ostvario je dve preko potrebne ubedljive pobede u demokratskoj trci - na stranačkim skupovima u Ajdahu i Juti, gde je dobio skoro 80 odsto podrške.

Bivša državna sekretarka Klinton ostvarila je trijumf u Arizoni, koja donosi više delegata u odnosu na Ajdaho i Jutu, ali je Sanders veče ipak završio dvedesetak delegata u plusu.

Demokrate dodeljuju svoje delegate proporcionalno, tako da Sanders, koji trenutno zaostaje za Klinton oko 300 delegata, mora da ostvaruje vrlo ubedljive pobede da bi smanjio razliku.

XS
SM
MD
LG