Linkovi

Debata Klinton-Sanders u Flintu


Kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders i Hilari Klinton održali su debatu u gradu Flintu, uoči primarnih izbora u Mičigenu.

Demokratski kandidati su se tokom sinoćnje debate sukobili u pogledu niza pitanja – međunarodne trgovine, kontrole naoružanja, reforme finansiranja izbornih kampanja.

Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama nastavlja se nesmanjenom žestinom. Demokratski predsjednički kandidati, Hilari Klinton i Berni Sanders, sinoć su se sučelili u Flintu, u saveznoj državi Mičigen, gdje se sjutra uz Misisipi održavaju novi primarni izbori za obe stranke, dok republikanci glasaju i u Ajdahu i na Havajima.

Demokratski kandidati su se tokom sinoćnje debate sukobili u pogledu niza pitanja – međunarodne trgovine, kontrole naoružanja, reforme finansiranja izbornih kampanja. U saveznoj državi Mičigen, sjedištu Dženeral motorsa, Hilari Klinton je istakla svoju ulogu u spasavanju automobilske industrije.

“Ja sam glasala za spasavanje auto industrije. On je glasao protiv davanja novca koji je na kraju spasio tu industriju.”

Ako govorite o novcu za spasavanje Volstrita, gdje su pojedini vaši prijatelji uništili ekonomiju…”, prokomentarisao je Sanders.

Klinton ima prednost od 17 odsto u Mičigenu, gdje su propali nekada bogati gradovi, dok je u Flintu, gdje je održana debata, voda zatrovana olovom. I bivša državna sekretarka i senator iz Vermonta su zbog tog skandala zatražili ostavku republikanskog guvernera.

“Nevjerovatno je da se djeca u Flintu, u Mičigenu, u Sjedinjenim Državama, u 2016. godini, truju. Ova zemlja ne bi trebalo to da dopušta”, istakao je Sanders.

Takođe su bili jedinstveni u osudi republikanaca.

Samo uporedite sadržaj ove debate sa onim što ste vidjeli kod republikanaca”, primetila je Hilari Klinton

"Ukoliko budemo izabrani, uložićemo mnogo novca u mentalno zdravlje i ako gledate republikanske debate, jasno vam je zašto”, rekao je Sanders.

Stavovi su međutim bili različiti kada je riječ o efektima mandata Bila Klintona i ekonomske strategije devedesetih.

"Ja sam ranih 1990-tih protestovao protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA)”, poručio je Berni Sanders.

“Na kraju 1990-tih, posle dva mandata mog supruga, stopa nezaposlenosti u Mičigenu bila je 4,4 odsto. Otvoreno je 23 miliona radnih mjesta i svima su prihodi porasli”, naglasila je Hilari Klinton.

Mičigen je glavna nagrada na sjutrašnjim izborima, s obzirom na to da ima 147 demokratskih delegata, gotovo koliko i sve četiri savezne države u kojima se glasalo tokom vikenda. Klinton i dalje ima značajnu prednost, uprkos Sandersovim pobjedama u Mejnu, Kanzasu i Nebraski.

XS
SM
MD
LG