Linkovi

Sanaderu 2,5 godine zatvora, oslobođen u drugom postupku


Bivši premijer Hrvatske i bivši lider HDZ-a, Ivo Sanade, u sudnici tokom čitanja presude, u Zagrebu, Hrvatska, 22. oktobra 2018.

Bivši premijer Hrvatske i bivši lider vladajuće HDZ, Ivo Sanader osuđen je u ponedeljak na dve i po godine zatvora zbog ratnog profiterstva, što je prva presuda u Hrvatskoj za to krivično delo.

Kako prenose hrvatski mediji, Sanader je proglašen krivim u aferi za primanje mita od austrijske banke Hipo (Hypo) dok je rat još uvek trajao, 1995. godine.

Kao pregovarač s Hipo bankom za kupovinu zgrada ambasade, umesto delovanja u interesu Hrvatske, Sanader je dogovorio da mu banka kao protivuslugu isplati pet odsto dogovorenog zajma od sedam miliona tadašnjih austrijskih šilinga.

Hipo banka mu je 4. januara 1995. isplatila sedam miliona šilinga, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna, ocenio je sud i istakao u presudi da je tako iskorostio svoj položaj i ovlašćenja te počinio dela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva.

Sanader je u ponedeljak, zajedno sa suoptuženim Robertom Ježićem, nepravosnažno oslobođen optužbi za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede i davanje zajma toj Ježićevoj kompaniji.

U takozvanom slučaju HEP-Dioki, uz bivšeg premijera i Ježića, tužilaštvo je teretilo i bivšeg direktora HEP-a, Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo. U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka podsticao da Ježićevoj kompaniji isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG