Linkovi

Pobeda Samsunga u sporu sa Eplom


Južnokorejska kompanija „Samsung elektroniks“ je postigla važnu pravosudnu pobedu nad američkim „Eplom“ u oštrom sporu oko patentnih prava.

Američka komisija za međunarodnu trgovinu je juče presudila da je „Epl“ prekršio „Samsungov“ patent koji se odnosi na tehnologiju bežičnog prenosa informacija.

„Epl“ je prošle godine dobio sudsku parnicu prema kojoj je „Samsung“ prekršio nekoliko njegovih patenata. Najnovija odluka bi mogla da blokira američki uvoz i prodaju nekih starijih „Eplovih“ ručnih elektronskih uređaja, među kojima je popularni „aj-fon 4“, koji se proizvodi u azijskim fabrikama.

„Aj-fon 4“ se reklamira kao jeftinija varijanta nekih „Eplovih“ novijih modela koji nisu pogođeni presudom. „Samsung“ je saopštio da presuda trgovinske komisije potvrđuje uverenje te kompanije da „Epl“ ima običaj da besplatno koristi njene inovacije.

„Epl“ je saopštio da će se žaliti američkim sudovima. Presudu bi mogao da poništi i predsednik Barak Obama, mada nijedan američki lider već decenijama nije uložio veto na patentne sporove.
XS
SM
MD
LG