Linkovi

Samit u Sofiji o saradnji EU i Kine, Srbija potpisala još jedan ugovor


Kineski premijer Li Kećijang, govori na biznis forumu u Nacionalnoj palati u Sofiji tokom Sedmog samita šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i Kine, 7. juna 2018.
Kineski premijer Li Kećijang, govori na biznis forumu u Nacionalnoj palati u Sofiji tokom Sedmog samita šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i Kine, 7. juna 2018.

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope otvoren je u subotu u Sofiji, a Srbija je sa kineskim partnerima potpisala komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta vredan je 943 miliona evra, prenose srpski mediji.

“Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”. Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Od danas imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kom bi radovi mogli da počnu u 2019. godini,” rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustugnu one razvijenije, javlja BTA.

"Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU,”rekao je on i ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana.

Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

"Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu,” rekao je Li.

Prema njegovim rečima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabeležili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede.

"Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast,” naveo je on.

Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa kineskim premijerom koji je ocenio da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između dve države razvija bez problema i da je Kina spremna da produbljuje sarađuje sa Srbijom na različitim poljima na održiv i snažan način.

Napomenuvši da bilateralna saradnja u praksi ima solidnu osnovu, Li je ukazao da rekonstrukcija na deonici Beograd-Stara Pazova na pruzi Beograd-Budimpešta, "vodećeg projekta u okviru saradnje 16+1", napreduje bez problema i poručio da dve strane treba da udruže napore kako bi se ona nastavila.

Pored toga, naglasio je, železara Smederevo u koju je investirala kineska kompanija, postavila je uspešan primer ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje na velikim projektima između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Brnabić je naglasla da je Srbija spremna da sarađuje s Kinom na nastavku projekta izgradnje pruge, te je pozvala kineske kompanije da učestvuju u projektima poput rudarstva, energetike i infrasktrukture.

Srpska premijerka je pozvala kineske turiste da dođu u Srbiju, posle usvajanja bezviznog režima za kineske državljane.

Brnabić je dodala da je centralna tema samita u Sofiji bila kako EU sarađuje sa Kinom i da cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju "neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju" i da može da ima "sinergetski efekat između Kine i EU".

"Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU,” poručila je Brnabić.

Premijeri Slovenije, Makedonije, Bugarske i Slovačke i ministar spoljnih poslova Mađarske izrazili su danas optimizam po završetku samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji, rekavši da bi saradnju sa Kinom trebalo pojačati, kao i da postoje nove prilike za investicije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je globalni trgovinski rat "posebno loša vest" za Evropsku uniju, te da bi zbog toga trebalo raditi na izgradnji otvorene i slobodne saradnje sa Kinom.

Peter Pelegrini, premijer Slovačke rekao je da samit sa Kinom nije "smišljen" da ometa jedinstvo EU, već ga treba gledati kao pomoć državama u razvoju.

Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

XS
SM
MD
LG