Linkovi

Samit Trampa i Putina u julu u Evropi?


Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin na samitu APEK-a u Vijetnamu, 11. novembar 2017.
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin na samitu APEK-a u Vijetnamu, 11. novembar 2017.

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da je u toku planiranje samita predsednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, prenose da se očekuje da će sastanak biti održan tokom Trampove posete Evropi narednog meseca. Dvojica lidera mogla bi da se sastanu pre samita NATO-a, koji se održava 11. i 12. jula u Briselu, ili posle Trampove posete Britaniji dva dana kasnije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Geret Markis tvitovao je u četvrtak da će se savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton od 25. do 27. juna sastati sa američkim saveznicima u Londonu i Rimu s kojima će razgovarati o bezbednosnim pitanjima, i da će zatim otputovati u Moskvu gde će razgovarati o potencijalnom sastanku predsednika Trampa i Putina.

Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe je potvrdio da će Bolton posetiti Rusiju naredne nedelje.

Mesto susreta nije objavljeno, ali nekoliko stranih medija ranije je prenelo da bi predsednici SAD i Rusije mogli da se sastanu u jednoj od evropskih prestonica posle samita NATO-a, moguće u Beču.

Tramp je početkom meseca izrazio zainteresovanost za obnovu Putinovog imidža na svetskoj sceni. Na samitu G7 u Kvebeku, američki lider rekao je da bi Rusija ponovo trebalo da bude primljena u grupu najrazvijenih zemalja. Rusko članstvo suspendovano je posle aneksije Krima 2014. godine.

XS
SM
MD
LG