Linkovi

Samit G20: nesuglasice oko klimatskih promena, Tramp razgovarao sa svetskim liderima


Lideri 20 najbogatijih ekonomija sveta na samitu u Hamburgu
Lideri 20 najbogatijih ekonomija sveta na samitu u Hamburgu

Samit 20 najbogatijih država na svetu završen je u Hamburgu. Uprkos tome što je dogovoren prekid vatre u Siriji, u saopštenju sa kraja samita navodi se da i dalje postoje razlike između Evrope i Amerike u pogledu klimatskih promena. Evropski lideri su takođe dogovorili da se bore protiv protekcionizma, a to je upravo ono što zameraju Trampovoj politici „Amerika na prvom mestu.“

Predsednik SAD razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel
Predsednik SAD razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

​Ipak, američki predsednik je i danas imao niz značajnih susreta. Nakon sastanka sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, Tramp je, uprkos ranijim oštrim kritikama Pekinga, rekao da će biti potrebno vreme kako bi se obuzdale nuklearne ambicije Severne Koreje, ali da veruje da će Vašington i Peking u tome uspeti. Američki predsednik zahvalio je Ši Đinpingu na svemu što radi kako bi se rešio problem sa Pjongjangom.

Sastanak predsenika Amerike i Kine u Hamburgu
Sastanak predsenika Amerike i Kine u Hamburgu

Severna Koreja bila je tema I u razgovorima američkog predsednika sa japanskim premijerom: Šinzo Abe je Trampu preneo da bezbednosna situacija u regionu pacifičke Azije postaje veoma ozbiljna.

Posle susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej, američki predsednik je izjavio da se radi na veoma moćnom I velikom trgovinskom dogovoru između Britanije I Amerike, koji će uskoro biti objavljen.

Tramp se tokom dana takođe uključio u sastanak žena preduzetnica, i obećao da će SAD donirati 50 miliona dolara Ženskoj preduzetničkoj inicijativi koju inače podržava i njegova ćerka Ivanka Tramp.

Putin o susretu s Trampom

Susret koji je izazvao najviše pažnje na samitu G20 bio je jučerašnji sastanak Donalda Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa
Sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa

Razgovarali su više od dva sata, a danas je Putin izneo svoje utiske: ocenjuje da je Tramp zadovoljan uveravanjima koje mu je pružio -da se Rusija nije mešala u američke izbore. Ruski predsednik veruje da je uspostavio dobar lični odnos sa Trampom I da su postavljeni temelji za poboljšanje odnosa dve zemlje. Na pitanje šta misli o mogućnosti da se američki tečni gas uvozi u Evropu, Putin je rekao da bi I u tom slučaju ruski gas imao prednost – jer bi bio jeftiniiji, I da se raduje “zdravoj konkurenciji.”

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je nakon sastanka da su Tramp i Putin razgovarali i o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD, i da je američki predsednik u nekoliko navrata ruskog kolegu pritiskao da o tome razgovaraju, a da je Putin rekao da su mu potrebni dokazi za takve tvrdnje.

Protesti u Hamburgu

Uporedo sa samitom G20, na ulicama Hamburga dva dana trajali su I protesti. Na današnjem glavnom protestu okupilo se čak 30 000 ljudi, ali su demonstracije bile mirne za razliku od jučerašnjih.

Protesti u Hamburgu
Protesti u Hamburgu

Policija je tokom dana privela 13 demonstranata, a ukupno ih je u pritvoru oko 70. U sukobima na jučerašnjem protestu povređeno je 200 policajaca I nekoliko desetina demonstranata. Iako je većina mirno protestovala, pojedini su palili automobile I bacali flaše na policiju. Policija je uzvratila vodenim topovima.

XS
SM
MD
LG