Linkovi

Kina dobila podršku APEK-a


Kineski predsednik Ši Djinping govori na konferenciji za novinare na završetku Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita, 11. novembra 2014.

Azijsko pacifički lideri na ekonomskom samitu u Pekingu pružili su inicijalno odobrenje za osnivanje slobodne trgovinske zone na čelu sa Kinom. To se smtra velikim dostignućem za Peking.

Kineski predsednik Ši Djinping je danas na kraju Samita nazvao tu podršku „istorijskom“. Nije pak jasno kako će podrška APEC-a dovesti do implementacije te mlade trgovinske inicijative.

Najopipljiviji ishod je, kako izgleda, dogovor o izradi dvogodišnje studije o tome kako postići taj cilj. Američki funkcioneri su pozdravili kineski plan rekavši da on nije u protivrečnosti sa trgovinskom zonom koju više voli Vašington, odnosno Trans - pacifičkim partnerstvom, koje ne obuhvata Kinu.

Slobodna trgovina je glavni fokus samita APEC-a i veliki je deo današnjih i sutrašnjih sastanaka predsednika Obame sa visokim kineskim liderima.

Predsednik Obama i predsednik Ši će večeras zajedno večerati. Oni će sutra održati zvanične razgovore u okviru posete predsednika Obame. Ranije danas SAD i Kina su postigli prodor koji bi mogao da dovede do manjeg broja carinskih tarifa na visokotehnološke proizvode poput medicinske opreme, konzola za video igrice, kompjuterskih softvera i naredne generacije poluprovodnika.

XS
SM
MD
LG