Linkovi

Pauer: Rusija da prihvati pruženu ruku


Ambasador SAD u UN, Samanta Pauer, u intervjuu za ukrajinsku redakciju Glasa Amerike

Američka ambasadorka u UN ocenila je da je važno da Rusija prihvati pruženu ruku i okrene mirnom rešenju umesto vojnim sredstvima, upozoravajući da bi u protivnom moglo da dodje do brze eskalacije krize.

Američka ambasadorka u UN, Samanta Pauer, u ekskluzivnoj izjavi za Ukrajinski servis Glasa Amerike, poručila je da svetska zajednica podržava gradjane Ukrajine i teritorijalni integritet i suverenitet njihove zemlje dok od Rusije očekuje da prihvati pruženu ruku i umesto vojne sile se okrene diplomatskim rešenjima koja uključuju prisustvo medjunarodnih posmatrača i posrednika. Pauer je prokomentarisala i vest da su naoružani muškarci na Krimu danas pretnjama prinudili specijalnog izaslanika UN-a, holandskog diplomatu Roberta Serija, da napusti Krim.

"Već danima su Ukrajinci na Krimu podvrgnuti zastrašivanju i pretnjama nalik na one koje je gospodin Seri danas iskusio tokom svoje posete. To maltretiranje i zastrašivanje je neprihvatljivo, i zbog toga je medjunarodna zajednica izrazila ogorčenje i veliku zabrinutost zbog dogadjaja u Ukrajini. Kako to utiče na širu sliku? Ohrabreni smo što je OEBS već uspeo da pošalje nekoliko desetina posmatrača, oni će probati da udju u istočne delove Ukrajine i takodje na Krim. Zamenik generalnog sekretara UN odlazi iz Ukrajine, ali generalni sekretar UN kaže da je rešen da nastavi ulogu posrednika i ne verujem da će današnji dogadjaji na Krimu sa gospodinom Serijem uticati na to. Pitanje nije šta je medjunarodna zajednica spremna da uradi, pitanje je da li je Rusija spremna da prihvati deeskalaciju, posredovanje i prisustvo posmatrača kao izlaz iz ove užasne krize.

Pauer je upozorila da su, ukoliko Rusija ne prihvati diplomatski izlaz i deeskalaciju krize u Ukrajini, SAD spremne da uzvrate otkazivanjem trgovinskih sporazuma i razmatranjem ciljanih sankcija prema onima koje smatraju odgovornim za, kako se izrazila "ovaj čin agresije."

"Zaista je važno da Rusija prihvati pruženu ruku i okrene mirnom rešenju umesto vojnim sredstvima, inače bi situacija mogla da veoma brzo eskalira", upozorila je američka ambasadorka u UN.
XS
SM
MD
LG