Linkovi

Novi koncept salona lepote


Klasični saloni lepote uskoro više neće postojati u Americi. Tako bar tvrde dvojica biznismena iz Aleksandrije. Otac i sin Don i Džef de Bolt frizerima nude da iznajme već opremljene salone i da tako, na neki način, postanu vlasnici svojih salona. Najniža cena je 300 dolara nedeljno. Ispostavilo se da je njihov eksperiment prerastao u unosan posao. Danas posluje oko 300 salona sa oko 7000 zaposlenih. Novinarka Glasa Amerike Anuš Avetisjan posetila je jedan od njih.

Iza ovih vrata ima 29 salona. U svakom radi samo po jedan frizer, a termin zakazujete tako što frizera direktno kontaktirate. Svako od njih ima svoj salon i brend i manje briga nego drugi mali preduzetnici. Sami su sebi šefovi, nemaju druge zaposlene, a imaju samo jednu obavezu – da kiriju plate na vreme.

“Ljudi žele da budu nezavisni i da sami kreiraju svoj raspored. Žele da kontrolišu cene i usluge koje pružaju. I to što znaju da sav novac koji zarade ostaje njima ih podstiče da zarađuju više. Mogu da unapređuju svoj posao, a kirija koju plaćaju je fiksna”, navodi Džef de Bolt iz salona "Sola".

Prva “Sola” salon franšiza otvorena je u Denveru 2004. Don i Džef de Bolt čuli su da je salon uspešan i posetili ga 2012.

"Ušli smo i pozdravila nas je ljubazna frizerka. Rekli smo da samo razgledamo i da smo zainteresovani da ovako nešto otvorimo u Vašintgonu. Ona se oduševila i rekla da joj je ovaj posao neviđeno promenio život i da četiri godine pre nego što je počela ovde da radi nije mogla da otplati auto.“

De Boltovi su iznajmili poslovni prostor u Aleksandriji i opremili ga po franšizi. Potom su u novine stavili oglas u kojem je pisalo: “Posedujte svoj salon i budite sam svoj gazda”. Samo nekoliko minuta kasnije javila im se frizerka Sju Skot.

“Pozvala sam Džefa i pitala da li im je ostao neki slobodan salon? Rekao je – da, a oglas je postavljen deset minuta pre nego što sam ja zvala.”

Uz podršku klijenata, mogla je da pokrene svoj posao.

“Ovde sve radite sami”, objašnjava Sju.

Frizerka Ija Dejdu dve godine je čekala priliku da otvori svoj salon.

“Lakše mi je da organizujem život, jer ne moram da sedim ovde do 9 uveče ako nemam posla. Mogu da završim sa jednom mušterijom, pa da izađem, pa da se vratim i nastavim da radim.”

Neki frizeri imaju zavese ili roletne na svojim prozorima, a neki ostavljaju vrata otvorena. Ipak, privatnost takođe privlači mušterije.

“Lepo je jer je mirno i diskretno. Tu smo samo nas dvoje.”

Vlasnici prostora Don i Džef retko svraćaju. Cilj im je da pomognu onima koji iznajmljuju salone, a ne da ih kontrolišu. Osim prostora, frizerima obezbeđuju i opremu i početne količine kozmetičkih proizvoda. De Boltovi za sada poseduju tri “Sola” salona, koji su kompletno popunjeni. Tajna njihovog uspeha je, kažu, u tome što niko ne želi da ostavi drugima ono što zaradi.

XS
SM
MD
LG