Linkovi

Sakašvilijev odgovor na sukobe policije i demonstranata u kampu


Mikail Sakašvili sa suprugom ispred demonstrantskog kampa tokom protesta , AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je najmanje četiri policajca i devet demonstranata povređeno u sukobima koji su se dogodili prilikom policijskog pretresa šatora u demonstrantskom kampu i pokušaja da lociranja bivšeg gruzijskog predsednika Mikaila Sakašvilija.

Sakašvili je ubrzo potom objavio na svom fejsbuk da je policija izvršila brutalan pretres „pogrešnog šatora“ i tom prilikom ozbiljno povredila demonstrante koji su u njemu spavali.

Od nedavno i predstavnik ukrajinske opozicije Mikail Sakašvili obećao je da će nastaviti da se opire hapšenju.

Nakon burnog Sakašvilijevog oslobađanja usledio je zahtev ukrajinskih vlasti i tužioca da se preda u roku od 24 sata, što je bivši predsednik odbio i rekao da se neće pojaviti u “pseudo” tužilaštvu, kao i da je spreman da sa istražiteljima razgovara u demostrantskom kampu svojih pristalica.

Dodao je i da su dalji planovi da se ukloni “kriminalna grupa sa vlasti”, aludirajući time na administraciju predsednika Petra Porošenka.

Portparol glavnog tužioca, Larisa Sarhan, saopštila je da su protiv Sakašvilija sada pokrenute tri optužnice – za pokušaj izvršavanja zločina, učešće u planiranoj grupnoj kriminalnoj aktivnosti i pružanje pomoći kriminalnoj organizaciji i prikrivanje njihove kriminalne aktivnosti.

Sarhanova je dodala da je pokrenuta kriminalna istraga zbog sumnje da je nekoliko parlamentarnih poslanika uključeno u ometanje hapšenja bivšeg gruzijskog predsednika.

SAKAŠVILI I POROŠENKO

Nakon što je oslobođen iz pritvora Sakašvili je poveo marš svojih pristalica do parlamenta, gde je zahtevao Porošenkovu ostavku, nazivajući ga kriminalcem i izdajnikom Ukrajine.

Sakašvili je takođe pozvao Ukrajince da se okupe na trgu Majdan, epicentru protesta iz 2013. godine kako bi “smenili organizovanu kriminalnu grupu koja je stupila na vlast”.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Sakašvilija podržava Rusija ili njihove snage – što je tvrdnja koju bivši predsednik Gruzije, omražen u Kremlju od petodnevnog rata Gruzije i Rusije 2008. – odbacuje.

Glavni tužilac Jurij Lucenko je na dan oslobađanja Sakašvilija je naveo da je proteste bivšeg gruzijskog predsednika finansirala “organizovana kriminalna grupa“ koju predvodi bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič .

Dodao je i da vlasti pokušavaju da uguše antikijevsku zaveru sponzorisanu od ruske Federalne bezbednosne službe.

Previranja u Kijevu događaju se u trenutku borbe proruskih i ukrajinskih snaga, tokom koje je samo u istočnom regionu Donbasu do sada živote izgubilo 10.000 ljudi.

OD GRUZIJE DO ODESE

Sakašvili je optužbe odbacio, nazivajući ih “ciničnim i smešnim”. Dodao je i da je najveći protivnik Vladimira Putina na svetu, kao i da su optužbe i povezanost sa Rusijom apsurdne, a potom pozvao Lucenka da da ostavku.

Bivši gruzijski predsednik je zvanično apatrid, nakon što mu je ukrajinski predsednik dekretom oduzeo državljanstvo, što on navodi kao glavni razlog povratka u Ukrajinu i pokretanje opozicionih protesta.

Sakašvili je na vlast u Gruziji došao nakon “revolucije ruža”, gde je služio kao predsednik od 2004 do 2013. godine i tokom svog mandata sproveo veće reforme i borio se sa korupcijom u bivšoj sovjetskoj republici.

Međutim, optuženje i za zloupotrebu položaja kao i da je nakon odlaska sa vlasti pokušao organizovati puč, što je odbacio.

Ukrajinski predsednik Porošenko imenovao je Sakašvilija, svog poznanika iz univerzitetskih dana, na mesto guvernera regiona Odese, uoči protesta na Majdanu koji su u Kijev doveli prozapadnu vladu.

Kako bi preuzeo svoju poziciju Sakašvili je morao da se odrekne gruzijskog državljanstva, da bi na kraju napustio mesto guvernera kako bi u novembru 2016. godine prešao na mesto opozicije, navodeći da su Porošenkovi saveznici blokirali

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG