Linkovi

Pet godina sajta "Otvoreni parlament" - mesta na kome građani Srbije glasaju o zakonima


Sednica Skupštine Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Sajt "Otvoreni parlament" mesto je na kome građani mogu da prate rad svojih narodni poslanika, da imaju uvid u to šta je ko od njih govorio i za šta glasao, da im postavljaju pitanja, ali i da se obaveste o zakonima koji su u proceduri i da i detaljno, ali i ukratko pročitaju koje novine ti zakoni donose. Takođe, mogu i da o predloženim zakonima i sami glasaju i time pošalju poruku svojim predstavnicima šta o predloženim zakonskim rešenjima misle.

"Istraživanja pokazuju da je svega jedna trećina građana upoznata sa ulogom Narodne skupštine i narodnih poslanika. Za nas je ova činjenica bila alarm da moramo da promenimo to stanje, jer su narodni poslanici predstavnici interesa građana čije odluke utiču na živote svih nas“, izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koja realizuje inicijativu "Otvoreni parlament" . "Zato se već pet godina trudimo da građane informišeno o radu njihovih predstavnika, ali i da ponudimo rešenja Narodnoj skupštini i poslanicima za unapređenje kako zakonodavne i kontrolne funkcije, tako i predstavničke".

Inicijativa "Otvoreni parmalent" predstavila je povodom svog petog rođendana novi sajt, na kome je jedna od novosti to što će građani po prvi put moći da se na jednostavan i razumljiv način upoznaju sa predlozima zakona, ali i da komentarišu i iskažu svoje mišljenje glasanjem za ključne promene koje zakoni donose.

Inicijativa "Otvoreni parlament", koju je pokrenula je organizacija CRTA sa još nekoliko organizacija civilnog društva, već pet godina prati i analizira rad Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika sa ciljem da građanima pruži kvalitetne informacije o dešavanjima u parlamentu.

Za pet godina putem sajta "Otvoreni parlament" građanima je postalo dostupno preko 250.000 govora narodnih poslanika, od 1997. do danas, po prvi put javnosti su postali dostupni podneti amandmani na predložene zakone, kao i informacie o tome ko je od narodnih poslanika bio najaktivniji na mesečnom nivou, kažu u CRTA-i.

Programski direktor Raša Nedeljkov rekao je da preko sajta Otvoreni parlament, građani mogu sada i da porede naordne poslanike po njihovoj aktivnosti - koliko su imali rasprava, replika, da li su odgovarali na pitanja građana i kako su glasali. "Novina je, takođe, koliko protekne vremena otakako građani postave pitanje do odgovora narodnog poslanika. Time žeimo da motivišemo poslanike da komuniciraju sa građanima", rekao je Nedeljkov.

Govoreći o sažecima predloženih zakona, on je rekao da su kroz njih "jednostavnim jezikom" objašnjene ključne zakonske odredbe. "Ako građani ne mogu da razumeju šta su zakoni, ne mogu da imaju stav o onome što im određuje život. Dali smo građanima mogućnost da mogu da glasaju za zakon, da daju sud da li su za ili protiv zakona u celini. Sažetak predstavlja ono šta zakon menja u našim životima, a može da se glasa i o tim pojedinostima", rekao je Nedeljkov.

Sajt nudi i automatsku statistiku i analize. Svi mogu da biraju informacije koje ih interesuju, a dostupne su i razne vrste analiza i ukrštanja podataka.U partnerstvu sa Narodnom skupštinom, 2015. godine inicijativa Otvoreni parlament pokrenula je manifestaciju "Nedelja parlamentalizma" koju je Evropska komosija u izveštaju o napretku Srbije za 2016. godnu prepoznala kao značajan korak napred u pogledu parlamentarne transparentnosti i principijelnosti, kažu u CRTA-i.

Pored CRTA-e, projekat realizuju Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, i SECONS - Grupa za razvojnu inicijativu.

Donatori projekata su Agencja Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), američka privatna i neprofitna Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) i Abmasada Velike Britanije u Srbiji.

Pored "Otvorenog parlamenta", u javnosti najpoznatiji projekat CRTA-e svakako je informativno-istraživački portal Istinomer.

XS
SM
MD
LG