Linkovi

Sajber bezbednost u Srbiji - potrebni saradnja i preventiva


U Beogradu je danas održana konferencija o digitalnoj bezbednosti - Partnerstvo za bezbedan sajber prostor, na kojoj je ocenjeno da borba protiv ovog problema zahteva saradnju i zajedničku akciju svih država, kao i da je Srbija imala sreće jer je zaobiđena prilikom nedavnog napada "wanna cry".

Naši životi i poslovi zavise od digitalnih servisa i njihove dostupnosti, ali nam preti opasnost od zloupotrebe informacija - jedan je od zaključaka sa današnje konferecije o sajber bezbednosti, a kako je istakao šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, pitanje sajber bezbednosti nije tema za jednu državu.

Potrebna je saradnja ne samo država, već i državnog i privatnog sektora, rekao je Oricio i dodao da Srbija, posle usvajanja Strategije razvoja informacione bezbednosti, treba da donese i akcioni plan kako će se Strategija primenjivati:

"Mi danas radimo zajedno na jednoj temi koja, po definiciji nije vezana za državne granice, i koju svaka država posebno ne može jednostavno i uspešno da reši. Ako hoćete da budete efikasni, jedini način je da sarađujete i to je razlog zbog kojeg je OEBS rano počeo saradnju sa Srbijom oko ovog problema."

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je Vlada usvojila zakon o informacionoj bezbednosti, podzakonske akte i Strategiju razvoja informacione bezbednosti, čime je stvoren zakonodavni okvir za oblast sajber bezbednosti.

Ona je istakla da se pažnja javnosti skreće na ovo pitanje samo kada se dogodi neki incident, navodeći kao primer nedavni hakerski napad "wanna cry":

"Srbija je imala sreće, pa je u ovom napadu bila pošteđena, ali sama činjenica da je napad krenuo iz zemlje našeg suseda, zemlje regiona, govori da nismo zaštićeni i da živimo u globalnom svetu koji se suočava sa velikim bezbednosnim izazovima".

Svako ko koristi internet zna da ništa nije 100 odsto sigurno, rekao je generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović i pozdravio saradnju državnog i privatnog sektora u oblasti sajber bezbednosti i e-government incijative. Javni sektor bi tako mogao postati efikasniji, transparentniji i konkurentniji, ocenio je Vujinović.

XS
SM
MD
LG