Linkovi

Sajam srpskih i albanskih preduzetnica u Prištini


Priština (rtcg.me)

U organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu u Prištini je održan dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar. Na ovom sajmu svoje proizvode izložilo je oko 30 preduzetnica iz srpske i albanske zajednice koje vode male, uglavnom zanatske firme u svojim selima.

Posetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide i kupe razne vrste rukotvorina, nakita, kao i tradicionalna jela i začine. Habiba Buševac iz nevladine organizacije „ Jednak - jednaka“ bavi se šivenjem torbica koje sama dizajnira, kreira i izrađuje. Ovim poslom se trenutno bavi sama, ali kaže da želi i planira da to preraste u pravi biznis.

Znači moja ideja neće ostati na ovome. Moja ideja je da ja ovo pretvorim u pravi biznis gde bih ja mogla svoje članice nevladine organizacije isto da uključim u sam proces proizvodnje da bi one na neki način mogle da ostvare neka solidna primanja. Da bi mogle da izdržavaju svoje porodice, jer su moje članice uglavnom samohrane majke i bez posla

I „Udruženje poslovnih žena svernog regiona Mitrovice“ predstavilo je svoje proizvode. Na njihovom štandu posetioci sajma mogli su naći razne vrste plišanih lutki i predmeta za dekoraciju. Olivera Milošević iz ovog Udruzenja kaže da nema ozbiljnih investicija od strane donatora.

Apelujem i preko vaših medija da što više podrže žene koje su u biznisu, koje hoće da započnu biznis. Sume koje oni daju su veoma smešne, po 2-3 hiljade evra gde nijedan ozbiljan biznis ne možete da započnete. Sve ove žene i ja sa njima zajedno, mi krećemo od nule, znači nema ozbiljnog investiranja u preduzetništvo“.

Sajam je otvorio šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

Ako ćemo raditi na podizanju ekonomije ima smisla da uključimo žene koje su 50% stanovništva na ovoj teritoriji. To nije samo politička korektnost već jednostavno ima smisla zato što žene čine veliki procenat stanovništva i ekonomski razvoj bez njih nije moguć. Nezaposlenost na Kosovu i dalje predstavlja veliki problem iako je stopa nezaposlenosti u opadanju. Takođe učešće žena na tržištu rada još uvek je najniže u regionu. Statistika pokazuje da 82% radno sposobnih žena nije zaposleno. To nije dobro ne samo za žene, već i za vaše porodice i celo društvo“, rekao je Bratu.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Austrije na Kosovu Gernot Pandler koji je tom prilikom kazao da je jedna od najbitnijih stvari podrška unapređenju uloge žena na Kosovu.

Austrija inače podržava mnoge inicijative na Kosovu, posebno u vezi sa ženama preduzetnicima i smatramo da to jeste jedna od najvažnijih stvari pogotovo u smislu unapređenja uloge žene na Kosovu koju treba i dalje unapređivati. Želeo bih samo da potvrdim da ne postoji jednostavno nijedno zanimanje koje žene ne mogu jednako dobro da urade kao muškarci. Žene mogu da ostvare bukvalno sve kao i muškarci”, rekao je austrijski ambassador na Kosovu.

Kako je receno na otvaranju ovakvi sajmovi pružaju mogućnosti za umrežavanje i mesto su susreta za mlade ljude i potencijalne poslodavce, a istovremeno doprinose povećanju međuetničke saradnje i dijaloga.

Dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar organizovala je Misija OEBS-a na Kosovu, a na nekoliko štandova gosti su bili i međunarodne organizacije i kompanije za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG