Linkovi

Sahranjena Mirjana Marković


Arhiva - Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Jugoslavije, u saveznoj skupštini 12. jula 2001. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)
Arhiva - Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Jugoslavije, u saveznoj skupštini 12. jula 2001. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)

Mirjana Marković, političarka i udovica bivšeg predsednika Srbije i SRJ i haškog optuženika Slobodana Miloševića, sahranjena je u subotu polaganjem urne sa njenim pepelom u grobnicu u kojoj je sahranjen Milošević, ispod lipe u dvorištu njihove porodične kuće u Požarevcu.

Dvorište je bilo ispunjeno ljudima koji su bili tu da odaju počast, sveštenici eparhije braničevske održali su opelo, a urna je spuštena u zemlju uz rusku pesmu Podmoskovske večeri.

Milovan Bojić, nekadašnji ministar iz Jugoslovenske levice koju je predvodila Mirjana Marković i njen bliski saradnik, poručio je da "Sloba i Mira" nisu izgubili čast i da niko nije platio "žešću cenu za slobodu" od njih.

"Sa ove vremenske distance, Slobodan Milošević je bio veliki srpski vođa, srpski velikomučenik. Sud istorije će s imena njegove supruge Mirjane Marković, intelektualca, društvenog i političkog kritičara, skinuti ljagu.

Nekadašnji predsednik savezne Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović rekao je pored odra da je "bilo čast živeti u vremenu sa osobom, čovjekom koji se zvao Mirjana Marković i koja je imala svoja uverenja".

Slobodan Bulatović, suprug Marije Milošević, ćerke Slobodana i Mirjane, koja živi u Crnoj Gori, je rekao da ona nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani.

Sahrani su prisustvovali folk pevačica Zorica Brunclik, lider radikala Vojislav Šešelj, delegacija SPS u čijem sastavu su bili Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i haški osuđenik Nikola Šainović, advokat Zdenko Tomanović.

Mirjana Marković umrla je u Moskvi 14. aprila.

XS
SM
MD
LG