Linkovi

Sahranjena bivša prva dama Barbara Buš


Bivši predsednik Džordž W. Buš i njegov otac, bivši predsednik Džordž H. W. Buš na sahrani bivše prve dame Barbare Buš u Hjustonu.
Bivši predsednik Džordž W. Buš i njegov otac, bivši predsednik Džordž H. W. Buš na sahrani bivše prve dame Barbare Buš u Hjustonu.

Nekoliko bivših američkih predsednika bilo je među stotinama ožalošćenih građana koji su odali poštu bivšoj prvoj dami Barbari Buš, koja je preminula u utorak u 93. godini. Ona je bila supruga 41. američkog predsednika Džordža Herberta Vokera Buša i majka Džordža Vokera Buša, 43. predsednika.

Pored njenog supruga i najstarijeg sina, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton prisustvovali su sahrani u Episkopalnoj crkvi Svetog Martina u gradu Hjustonu u Teksasu. Na njena zahtev, služba je bila veoma jednostavna. Barbara Buš i njen suprug počeli su da dolaze na službe u toj crkvi kada su se preselili u Hjuston 1950-ih.

Bivša prva dama Melanija Tramp takođe je prisustvovala sahrani kao i bivše prve dame Mišel Obame i Hilari Klinton. Melanija Tramp je došla u ime Donalda Trampa. Predsednik je tvitovao da je "na putu za južnu Belu kuću (njegovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi) gde će pratiti TV prenos sahrane."

Bivša prva dama izabrala je svog drugog najstarijeg sina, bivšeg guvernera Floride Džeba Buša da održi oproštajni govor, zajedno sa njenom dugogodišnjom prijateljicom Suzan Bejker, suprugom bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera III. Istoričar Džon Mičam, koji je napisao biografiju njenog supruga, takođe je govorio na sahrani.

"Ona nam je bila nastavnica i uzor kako živeti život pun smisla i svrhe", rekao je Džeb Buš. Takođe se našalio kako je njegova majka svoj stil opisivala kao "dobroćudnu diktaturu".

"Ali iskreno, nije uvek bilo tako dobroćudno", rekao je izazvavši smeh među okupljenima.

Bejker je opisala Barbaru Buš kao "pametnu, snažnu, duhovitu i smelu ženu".

Hiljade ljudi u petak je prošlo pored njenog kovčega da bi se oprostilo od jedne od najuticajnijih političkih matrijarha u zemlji.

Barbara Buš biće sahranjena u Bušovoj biblioteci na teksaškom univerzitetu A&M, oko 160 kilometara od Hjustona, gde je sahranjena i njena trogodišnja ćerka Robin, koja je umrla od leukemije 1953. godine.

XS
SM
MD
LG