Linkovi

Pripreme za Mandelin memorijal


Digitalni imidž sa Mandelinim likom na stadionu na kojem će sutra biti održana memorijalna služba u Johanesburgu. 9. decembar, 2013.
Digitalni imidž sa Mandelinim likom na stadionu na kojem će sutra biti održana memorijalna služba u Johanesburgu. 9. decembar, 2013.

Svetski lideri, među kojima su aktuelni i bivši američki predsednici, putuju u Južnoafričku Republiku na sutrašnju memorijalnu službu za Nelsona Mandelu

Svetski lideri putuju u Južnoafričku republiku na sutrašnju memorijalnu službu za Nelsona Mandelu, lidera borbe protiv aparthejda koji je umro prošle nedelje u 96. godini života.

Predsednik Obama je jutros otputovao iz Vašingtona, u pratnji prve dame Mišel Obama predsedničkim avionom „Air Force One“. Bivši predsednik Džordž Buš i njegova supruga Lora takodje putuju sa njima predsedničkim avionom.

Bivši predsednici Bil Klinton i Džimi Karter putuju odvojeno u Johanesbrug gde će služba biti održana na fudbalskom stadionu gde su igrane utakmice svetskog šampionata u fudbalu.

Džordž Buš stariji je jedini živi, bivši američki predsednik koji neće prisustvovati ovom dogadjaju. Njegov predstavnik je rekao da 89-godišnji Buš nije više u stanju da putuje na veće razdaljine.

Ministarka inostranih poslova Južnoafričke Republike, Maite Knoana Mašabane, rekla je da je interesovanja svetskih lidera da prisustvuju ovom dogadjaju bez presedana.

Britanski premijer Dejvid Kameron, kubanski predsednik Raul Kastro i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun su medju ličnostima koje će, prema očekivanjima, prisustvovati službi za Mandelu, koji je posle 27 godina zatvora postao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike.

Memorijalna služba i prateći dogadjaji će kulminirati Mandelinom sahranom 15. decembra u njegovom domu iz detinjstva u mestu Kunu.

Bezbednosne mere pooštrene na stadionu gde se Mandela pojavio poslednji put u javnosti, pre tri godine za vreme svetskog šampionata u fudbalu. Nekoliko hiljada novinara iz zemalja širom sveta prisustvovaće, kako se očekuje, jednoj od najvećih sahrana u istoriji Južnoafričke Repubike. Onsezive Dokolovana, student kompjuterskih nauka, došao je sa prijateljima da bi odao poštu Mandelinom nasledju.

„Mandela je igrao veliku ulogu u ujedinjenju belaca i crnaca. Sada možemo da imamo slobodne kontakte sa svima bez strahovanja da će nas uhapsiti.“

Milioni ljudi se slažu sa tim. Zato nadležni, zabrinuti zbog ogromnog broja prisutnih, apeluju na Južnoafrikance da izbegavaju stadion i da odaju poštu Mandeli na mestima bližim njihovim kućama.
XS
SM
MD
LG