Linkovi

"SAD žele uspešan referendum i Makedoniju u NATO"


Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel i ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov posle susreta u Stejt departmentu, 21. avgust 2018.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel i ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov posle susreta u Stejt departmentu, 21. avgust 2018.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov sastao se u utorak u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom. Dimitrov je posle susreta, za makedonski servis Glasa Amerike rekao da SAD snažno podržavaju članstvo Makedonije u NATO i da se nada uspješnom ishodu referenduma 30. septembra.

„Mi smo usredsređeni na ono što treba da uradimo – da pobijedimo na referendumu i podstaknemo građane da podrže sporazum o imenu koji smo postigli sa našim prijateljima iz Grčke", rekao je Dimitrov i ocijenio da sporazum "otvara vrata budućnosti".

"Želimo da se pridružimo NATO-u i podrška i prijateljstvo naših američkih partnera su izuzetno važni. U Makedoniju se vraćam veoma ohrabren", istakao je makedonski šef diplomatije.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je makedonskom ministru čestitao na "istorijskom sporazumu Makedonije i Grčke" koji, kako je poručio, Sjedinjene Države snažno podržavaju.

"Želimo uspješan ishod referenduma 30. septembra. Sekretar Pompeo je snažno podržao te napore i ministru Dimitrovu jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države žele da Makedonija postane 30. članica NATO-a", zaključio je Mičel.

XS
SM
MD
LG