Linkovi

SAD zatvorile ambasadu u Libiji


Dim iznad aerodroma u Tripoliju

Strejt department saopštio da je suspendovao rad diplomatskog predstavništva u Tripoliju zbog "sukoba libijskih paravojnih formacija" i savetovao svim američkim državljanima da odmah napuste tu zemlju...

Sjedinjene Američke Države privremeno su zatvorile svoju ambasadu u Libiji i evakuisale osoblje u susedni Tunis zbog velikih borbi u blizini lokacije na kojoj se nalazi ambasada u Tripoliju.

Strejt department je saopštio da je suspendovao rad ambasade zbog "trenutnih sukoba libijskih paravojnih formacija". U današnjem saopštenju Državni sekretarijat takođe je savetovao američkim državljanima da odmah napuste Libiju.

Državni sekretar Džon Keri izjavio je da se u Tripoliju odigrava "nekontrolisano nasilje" i da bez obzira na to što uglavnom nije usmereneo prema ambasadi, ono predstavlja "vrlo stvaran rizik" za osoblje. Keri je situaciju komentarisao u Parizu, gde sa drugim svetskim diplomatama razmatra rešenje za izraelsko-palestinski konflikt.

Juče je ministarstvo spoljnih poslova Turske objavilo da suspenduje rad svoje ambasadae u Tripoliju i prebacilo više do 500 turskih državljana u Tunis.

Poslednjih nedelja, rivalske naoružane grupe koje se bore se za kontrolu nad aerodromom u Tripoliju upustile su se u najsmrtonosnije sukobe od svrgavanja bivšeg lidera Moamera Gadafija 2011.

XS
SM
MD
LG