Linkovi

SAD vrše pritisak na saveznike da unište ID


Vojnik koalicije koju u Sirij predvode SAD pred novopostavljenom bazom na granici između dve suprotstavljene koalicije
Vojnik koalicije koju u Sirij predvode SAD pred novopostavljenom bazom na granici između dve suprotstavljene koalicije

Sjedinjene Države vrše pritisak na svoje saveznike i partnere na Bliskom Istoku da pojačaju napore da unište terorističku grupu Islamska država, navodeći da se prisustvo američkih oružanih snaga u Siriji „ubrzano približava kraju“.

Saopštenje iz Bele Kuće stiglo je dan pošto je predsednik Donald Tramp ponovio svoju želju da vrati kući oko 2.000 američkih vojnika, koji se trenutno nalaze u Siriji, uprkos naznakama visokih vojnih zvaničnika da tamošnja misija nije ni blizu završetka.

Portparolka Bele Kuće, Sara Sanders, rekla je da predsednik neće dozvoliti da mu neko nametne proizvoljni raspored povlačenja trupa iz Sirije.

“Nastavljamo da napredujemo. Nastavljamo da radimo sa našim saveznicima i partnerima u regionu. Međutim, mi u ovom procesu želimo da se fokusiramo na uspostavljanje lokalnih bezbednosnih snaga i postaramo se da ne dođe do nove pojave Islamske države”, izjavila je Sara Sanders.

Pre svega šest dana, Tramp je bio mnogo manje diplomatski nastrojen prema stavovima svojih saveznika o povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

“Trenutno rasturamo Islamsku državu i napustićemo Siriju veoma brzo. Pustiti druge da rešavaju ostale stvari”, rekao je Tramp.

Uprkos Trampovim komentarima o skorom povlačenju, američke trupe nastavljaju da se raspoređuju na nove položaje u Siriji.

Novinari Asošijeted presa imali su prilike da uz pratnju kurdskih boraca, vide kako se gradi nova baza, oko kilomear od nemirne linije fronta u severnoj Siriji, koja razdvaja snage koje podržavaju SAD i snage koje podržava Turska.

Predstavnici koalicije koju u Siriji predvode SAD rekli su da nema američkih baza u toj oblasti i da američke patrole nisu stacionarne.

Trampov tim za nacionalnu bezbednost upozorio je na rizik od ponovnog pojavljivanja ekstremista i savetovao predsednika da ne žuri sa povlačenjem trupa.

XS
SM
MD
LG