Linkovi

Arktička hladnoća u SAD


Opasni arktički talas zahvatio je Sjedinjene Države od istoka do juga, sa temperaturama daleko ispod nule u većem dijelu zemlju.

Sjedinjene Države su ovih dana zahvatile arktičke hladnoće. Tepmperature u velikom broju saveznih država i u prijestonici Vašingtonu su znatno ispod nule, dok u pojedinim mjestima duva i snažan vjetar.

Opasni arktički talas zahvatio je Sjedinjene Države od istoka do juga, sa temperaturama daleko ispod nule u većem dijelu zemlju. Sa izuzetno hladnim vremenom suočavaju se i stanovnici Mineapolisa.

“Dobro je što sam obukao vunene čarape. Treba samo da budete izdržljivi”, kaže Džordan Harper iz Mineapolisa.

U Olbaniju, u državi Njujork, izmjereno je skoro 30 stepeni ispod nule. Ljekari upozoravaju da su trenutni vremenski uslovi veoma opasni, s obzirom na to da bi promrzline mogle da se pojave za nekoliko minuta.

“Prvo vas obuzmu žmarci, zatim utrnete, a povremeno možete da osjetite i bol, zbog povrede nervnih završetaka”, navodi ljekar Raul Kare.

Škole u mnogim gradovima, među kojima je I Boston, ili su zatvorene ili je nastava odložena za nekoliko sati. U Bransviku u Ohaju, školske vlasti navode da mnoga djeca moraju da pješače blizu dva kilometra na velikoj hladnoći, što nije bezbjedno. U Njujorku, gdje je danas bilo -10 stepeni celzijusa, pojedini turisti kažu da im hladnoća ipak ne smeta.

" Mi smo iz Perta u zapadnoj Australiji. Ovdje smo na odmoru i nismo očekivali da će biti toliko hladno, da su čak i jezerca smrznuta. Međutim, uživamo. Ovo je divno životno iskustvo”, kaže Džoel, turista iz Australije.

Čak su i na jugu temperature opasne i za ljude i za životinje. Čuvari u zoološkom vrtu u Hjustonu kažu da su naročito ugrožene životinje koje potiču iz toplijih krajeva.

“Kopitari u zoološkom vrtu su uglavnom afričke vrste i ne vole hladno vrijeme”, kaže čuvar Kim Sigl.

Očekuje se da će se hladno vrijeme zadržati narednih dana, ali srećom bez snijega.

XS
SM
MD
LG