Linkovi

Kraj arktičkih hladnoća na vidiku


U Njujorku je temperatura 7. januara iznosila minus 10 Celzijusovih stepeni, dok je zbog udara vetra delovalo kao da je 20 stepeni ispod nule.
U Njujorku je temperatura 7. januara iznosila minus 10 Celzijusovih stepeni, dok je zbog udara vetra delovalo kao da je 20 stepeni ispod nule.

Američki meteorolozi najavljuju otopljenje posle nekoliko dana rekordno niskih temperatura i hladnoće opasne po život.

Očekuje se da će do sutra temperature na srednjem američkom zapadu porasti do nivoa uobičajenog za ovo doba godine, dok se krajem nedelje na istočnoj obali najavljuju čak prolećne temperature. Kraj “dubokog zamrzavanja” željno čeka avionska industrija, koja je u toku četiri dana morala da otkaže više od 11,000 letova.

Arktički vremenski uslovi, zbog kojih je takodje poremećen železnički saobraćaj a zatvorene su hiljade škola, krive se za smrt najmanje 20 osoba širom zemlje.

Duboki minus zabeležen u gradovima na srednjem zapadu kao što su Čikago i Mineapolis proširio se ka istoku. U Vašingtonu, Njujorku, Filadelfiji i Bostonu juče je izmerena temperatura od minus 10 Celzijusovih stepeni, dok je zbog vetra sve delovalo još znatno hladnije.

Temperature u svim ili delovima svih 50 američkih država juče su u nekom trenutku bile ispod nule, pa je na Havajima izmereno minus šest stepeni Celzijusa na vrhu najviše planine u toj državi na Pacifiku.

Ledeno vreme izazvala je pojava koju meterolozi nazivaju “polarnim vrtlogom” – rotirajuća masa hladnog, gustog vazduha koja se obično zadržava u severnim delovima Kanade ali ju je vazdušna struja potisnula ka jugu.
XS
SM
MD
LG