Linkovi

SAD odobrile rekordnu vojnu pomoć Izraelu


U Stejt departmentu je juče potpisan značajan sporazum o desetogodišnjem paketu američke vojne pomoći Izraelu.

Sporazum o vojnoj saradnji obezbeđuje Izraelu rekordnih 38 milijardi dolara pomoći u periodu između 2019. i 2028. godine. Time je američka pomoć povećana sa tri na tri milijarde 800 miliona dolara godišnje, uključujući dodatnih 500 miliona dolara godišnje za sistem balističke odbrane Izraela.

Ovo je najveća vojna pomoć bilo kojoj zemlji u američkoj istoriji. U vreme kada se zavodi štednja u svim sektorima, I bez obzira na to što mere štednje, koje su štetne, za nekoliko godina ponovo stupaju na snagu, potpisani memorandum ukazuje na povećanje naših materijalnih obaveza prema Izraelu.To nije slučajno, već je podsetnik američke nepokolebljive posvećenost bezbednosti Izraela”, navela je savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Jakob Nagel, izraelski vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost je rekao da paket vojne pomoći pomaže odbranu Izraela od svake pretnje.

Snažan Izrael je ostrvo stabilnosti na uzburkanom Bliskom istoku i važan partner u borbi protiv snaga terorizma i ekstremizma u našem regionu i šire.”

Paket vojne pomoći je proizvod višemesečnih delikatnih pregovora između SAD i Izraela, a uključuje i uslove postavljene od američke strane, koji su uznemirili neke članove Kongresa. Naime, Izrael je pristao da nabavlja proizvedeno u Sjedinjenim Državama i odustane od lobiranja Kongresa za dodatna sredstva.

XS
SM
MD
LG