Linkovi

Komičari ismejavaju Vašington


Komičar Džon Stjuart
Komičar Džon Stjuart

Privremeni prekid rada vlade dopunio je municiju nekim od američkih najpopularnijih TV komičara, protiv jedne od omiljenih meta – republikanaca.

Komičari - voditelji američkih zabavnih noćnih programa crpe inspiraciju od političara čije međusobne rasprave često parališu proces donošenja odluka u zemlji. Kada je takva prepirka dovela do prekida rada federalne vlade početkom nedelje, šale na njihov račun su postale obavezan deo komičarske rutine.

Privremeni prekid rada vlade dopunio je municiju nekim od američkih najpopularnijih TV komičara, protiv jedne od omiljenih meta – republikanaca. Na snimku emisije Džona Stjuarta, The Daily Show postavljenom na Jutjubu voditelj napada republikanskog zakonodavca Toda Rokitu jer se protivi Obaminom novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Samo želim da pomognem Amerikancima da se nose sa jednim od najlukavijih zakona koji je čovek izmislio. To je Obamaker”, kazao je Rokita.

“Ne samo najlukaviji zakon ikada napravljen u Americi, koja inače u svojoj biografiji zakona ima Džima Kroua i ropstvo – već i koji je napravio čovek – stavljajući Obamaker rame uz rame sa Nirnberškim procesima, španskom inkvizicijom i “prima nocta” – srednjevekovnim zakonom prema kojem kralj provodi prvu bračnu noć sa vašom ženom”, našalio se Stjuart.

U drugom klipu postavljenom ja Jutjub, Stiven Kolber, takođe sa kanala Komedi central uviđa ironiju u kritici koju je republikanski senator Lindsi Grejem uputio predsedniku.

“Gde je naš vrhovni vođa, zašto nije na telefonu sa liderima iz Senata i Predstavničkog doma da im objasni da je nacija u opasnosti zbog prekida rada vlade”, poručio je Grejem.

“Da, zašto predsednik ne kaže Kongresu da je zatvaranje vlade loše? I zašto im ne kaže da je plotna vruća? Bejner se opekao već nekoliko puta”, odgovorio je Kolber.

Konzervativci nisu jedini koji trpe ismevanje. Džimi Felon, voditelj noćnog programa na mreži NBC kaže da mu je teško da saoseća sa hiljadama vladinih službenika koji su na prinudnom odmoru.

“Ovo je u stvari dobro. Vidim da u nekim barovim u Vašingtonu nude popust na piće vladinim službenicima koji su oštećeni zbog zatvaranja vlade. Ili što bi oni koji nisu vladini službenici rekli ‘ja sam vladin službenik“.

Ni veteran komedije Džej Leno, koji takođe ima emisiju na mreži NBC nije propustio šansu da skrene pažnju turistima da mogu da vide i druge stvari osim spomenika koji su zatvoreni zbog političke situacije.

“Kao što znate, mnoga turistička mesta su zatvorena, da pogledamo o čemu se radi…”

Lažne vesti
“Prekid rada vlade osetio se daleko izvan prestonice Sjedinjenih Država. Zoološki vrtovi, biblioteke i nacionalni parkovi sada su zatvoreni. Ali postoje alternative. Npr. iako je Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu zatvoren, divlje životinje možete da gledate na fudbalskoj utakmici Rejdersa. Kongresna biblioteka je takođe zatvorena, ali ne brinite – ionako niko ne ide u biblioteke. A za one koji su se nadali da će videti nacionalni park Joshua Tree, možda mogu da promene plan i odu da vide šumu ‘Kardashian buttacle’”.
XS
SM
MD
LG