Linkovi

SAD uvode sankcije Rusiji zbog trovanja Skripalja


Sjedinjene Države saopštile su da će uskoro uvesti nove sankcije Rusiji nakon što je utvrđeno da je Moskva koristila nervni agens u napadu na bivšeg ruskog agenta i njegove ćerke u Britaniji.

"Sjedinjene Države utvrdile su da je vlada Ruske federacije koristila hemijsko ili biološko oružje čime je prekršila međunarodno pravo ili je upotrebila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana", navodi se su saopštenju portparolke Stejt departmenta Heder Nauert.

Nauert je dodala da će sankcije stupiti na snagu 22. avgusta ili oko tog datuma, ali nije precizirala o kojim kaznenim merama je reč.

Televizija NBC, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Stejt departmenta, prenela je da će sankcije biti uvedene u dve tranše, a da će prvom biti zabranjeno izdavanje dozvola za izvoz "bezbednosno osetljive robe" Rusiji.

Bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u britanskom gradu Solzberiju nervnim agensom "novičokom".

Velika Britanija za to odmah optužila Rusiju, a Moskva je više puta demantovala da je na bilo koji način bila umešana u napad.

XS
SM
MD
LG