Linkovi

SAD uvele sankcije kompanijama iz Rusije, Kine i Singapura


Američki Sekretarijat za finansije

Sjedinjene Države su u sredu uvele sankcije kompanijama iz Kine, Rusije i Singapura zbog, kako je saopšteno, kršenja trgovinskog embarga sa Severnom Korejom.

Reč je o najnovijem pokušaju Vašingtona da izvrši pritisak na Pjongjang da se odrekne nuklearnog oružja.

Američki Sekretarijat za finansije optužio je kinesku kompaniju Dalian i njen ogranak u Singapuru "SINSMS Ltd.", za falsifikovanje dokumenata da bi se omogućio "nelegalni" uvoz alkohola i cigareta u Severnu Koreju, od čega su firme zaradile više od milijardu dolara godišnje.

Vašington je takođe saopštio da je "Profinet Ltd." u Rusiji prekršio sankcije Ujedinjenih nacija pružanjem lučkih usluga severnokorejskim brodovima, pod sankcijama, koji su prevozili naftu.

Sankcijama se zamrzava imovina tih kompanija u Americi, ako je imaju, a Amerikancima zabranjuje da posluju sa njima.

Sekretar za finansije Stiv Mnučin rekao je da će "sekretarijat nastaviti da primenjuje postojeće sankcije protiv Severne Koreje i da će blokirati i sankcionisati kompanije, luke i plovila koji omogućavaju nelegalne prevoze i obezbeđuju izvor prihoda Severnoj Koreji".

"Posledice za kršenje tih sankcija će ostati na snazi dok se ne postigne puna, kredibilna denuklearizacija Severne Koreje", zaključio je Mnučin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG