Linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusiji


Sjedinjene Države uvele su sankcije ruskim entitetima i pojedincima, koji su optuženi za štetne sajber aktivnosti čiji cilj je pružanje materijalne i tehnološke podrške ruskoj obaveštajnoj službi.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je da su pet entiteta i tri pojedinca, kojima su uvedene sankcije, "direktno doprineli poboljšanju ruskih sajber i podvodnih kapaciteta kroz rad sa ruskom Federalnom bezbednosnom službom" i da su time ugrozili bezbednost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Mnučin je dodao da je Vašington rešen da "agresivno goni bilo koji entitet ili pojedinca koji rade po nalogu ruske obaveštajne službe" a čiji rad preti Sjedinjenim Državama, te da će nastaviti da koristi sankcije za sprečavanje stalnih pretnji koje dolaze iz Rusije.

Sankcionisanim entitetima i pojedincima blokira se pristup američkim finansijskim računima, a Amerikancima zabranjuje da obavljaju transakcije s njima.

Sekretarijat za finansije saopštio je da su se oni bavili "štetnim i destabilizujućim sajber aktivnostima", uključujući upade u američku energetsku mrežu da bi se potencijalno omogućile buduće ofanzivne operacije.

Meta sankcija su i ruski podvodni kapaciteti, koji obuhvataju nadzor komunikacionih kablova kojima se prenosi većina svetskih podataka.

XS
SM
MD
LG