Linkovi

SAD uputile protest Mađarskoj zbog izručenja trgovaca oružja Rusiji


Sjedinjene Države u utorak su uložile Mađarskoj zvaničan protest zbog odluke te zemlje da Rusiji, umesto Americi, izruči dvojicu osumnjičenih trgovaca oružjem, poručujući da takav postupak dovodi pod znak pitanja mađarsku posvećenost saradnji sa SAD.

SAD su tražile su da im Mađarska izruči oca i sina Vladimira Ljubišina starijeg i Vladimira Ljubišina mlađeg u skladu sa američko-mađarskim ugovorom.

"Mađarska je odbacila američki zahtev i umesto toga izručila osumnjičene Rusiji gde nije sigurno da će im biti sudjeno", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert u saopštenju.

Naglasila je da su SAD "razočarane odlukom mađarske vlade" i da Amerika ima čvrste dokaze protiv osumnjičenih. "Mađarska je partner i prijatelj SAD, ali ta odluka izaziva sumnje oko spremnosti Mađarske za saradnju u sprovođenju zakona", rekla je Nauert.

Odgovor iz Mađarske stigao je u vidu tvita portparola vlade, Zoltana Kovača, koji je napisao da je odluka ministarstva pravde doneta na osnovu sudskih odluka i odgovarajućih međunarodnih sporazuma.

Podsetio je da se, kako kaže, poslednjih pet godina Mađarska obratila SAD devet puta tražeći izručenja. Od tih zahteva, osam je odbijeno.

Mađarska policija za borbu protiv terorizma uhapsila je oca i sina Ljubišina, koji već nekoliko godina žive u Mađarskoj, krajem 2016. godine u diskretnoj operaciji sprovedenoj zajedno s američkom agencijom za borbu protiv droge, piše madjarski portal Direkt 36.

XS
SM
MD
LG