Linkovi

Rasmusen: Rusija nastavlja nagomilavanje trupa


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen govori u Četam Hausu u Londonu 19. juna 2014.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen govori u Četam Hausu u Londonu 19. juna 2014.

Generalni sekretar NATO-a tvrdi da Rusija nastavlja da gomila vojsku na granici sa Ukrajinom dok je američki potpredsednik Džo Bajden upozorio da Moskvi prete "nove sankcije".

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tvrdi da je Rusija nastavila da nagomilava svoju vojsku duž granice sa Ukrajinom, posle najave ukrajinskog predsednika da će potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Rasmusen je sedištu Severnoatlantske alijanse u Briselu izjavio da je "najmanje nekoliko hiljada dodatnih ruskih vojnika razmešteno tokom "najnovijeg nagomilavanja trupa u blizini ukrajinske granice.

Rasmusen je to nazvao "veoma žalosnim korakom unazad", dodajući da bi to bio pozitivan korak, kada bi cilj tih vojnika bio da zapečate granicu i spreče protok ljudi i oružja ka separatistima. "Ali ono što vidimo nije to", zaključio je Rasmusen. I do 40 hiljada ruskih vojnika bilo je raspoređeno u blizini granice sa Ukrajinom, ali je NATO prošlog meseca objavio da je u toku njihovo povlačenje iz te oblasti.

Bajden upozorava na dalje sankcije Rusiji

Američki potpredsednik, Džo Bajden, izjavio je da će Sjedinjene Države raditi sa svojim partnerima na uvodjenju „daljih sankcija Rusiji“ ukoliko Moskva ne upotrebi svoj uticaj da pomogne u obustavi separtističkog nasilja u istočnoj Ukrajini.

Bela kuća je saopštila da je američki potpredsednik Džo Bajden telefonom juče razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i da su obećali da će „ostati u kontaktu“ pred sastanak lidera Evropske unije naredne nedelje.

Sjedinjene Države i EU uvele su sankcije grupi ruskih pojedinaca i kompanija pošto je Rusija u martu anektirala Krim.

Pro-ruski separatisti već mesecima vode ustanak u istočnoj Ukrajini, koji, kako su Ujedinjene nacije juče saopštile, obuhvata ubistva, torturu i otmice kako bi se uspostavila „klima straha“.

Djani Magaceni, predstavnik kancelarije UN-a za ljudska prava, navodi da je stvorila teške izazove za ljude u delovima zahvaćenim sukobom.

"To se tiče javnih usluga, bez obzira da li se radi o školama, medicinskim uslugama, dostavi hrane, struje i vode. Medjutim, to je takodje pitanje potpunog raspada reda i zakona, nemogućnost da se dobije zaštita kad su u pitanju loš tretman, pritvaranja, otmice i moguća tortura i pogubljenja koji se, kako mi izveštavamo, odigravaju u pojedinim džepovima ove oblasti na istoku u proteklih mesec dana.“

Direktorka kancelarije za ljudska prava pri UN-u, Navi Pilaj, apelovala je na naoružane separatiste da obustave akcije koje, kako kaže, izazivaju patnje i uništenja u regionu Donjecka i Luganska. Ona ističe da je „došao trenutak da se položi oružje i razgovara.“
XS
SM
MD
LG