Linkovi

SAD i Kina za nove sankcije S. Koreji


Sjedinjene Države podnele su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom se traži uvođenje novih sankcije protiv Severne Koreje zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja projektila dugog dometa.

Vašington i najvažniji severnokorejski saveznik, Kina, juče su postigli saglasnost o uvođenju dodatnih sankcija Pjongjangu o kojima bi trebalo da se glasa narednih dana.

"Želimo da sa Savetom bezbednosti radimo na utvrđivanju snažnog i sveobuhvatnog odgovora na najnovije severnokorejske probe čiji cilj je razvijanje programa za nuklearno naoružanje”, rekao je potrparol američke misije pri Ujedinjenim nacijama Kurtis Kuper.

Nacrt rezolucije je podnet posle posete Vašingtonu kineskog šefa diplomatije Vang Jia, koji se sastao sa državnim sekretarom Džonom Kerijem i Obaminim savetnikom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs rekao je da su Rajs i Vang saglasni u pogledu snažnog i jedinstvenog odgovora na severnkorejske probe, uključujući i sankcije Ujedinjenih nacija.

Portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je nacrt rezolucije “snažan i sveobuhvatan”.

XS
SM
MD
LG