Linkovi

SAD ukidaju ekonomske preferencijale Indiji i Turskoj


Arhiva - Mobilni kran prenosi kontejner u luci u Sanandu, zapadnoj indijskoj državi Guđaratu, Indija, 13. februara 2017.
Arhiva - Mobilni kran prenosi kontejner u luci u Sanandu, zapadnoj indijskoj državi Guđaratu, Indija, 13. februara 2017.

Prema direktorivi predsednika Donalda Trampa, Sjedinjene Države planiraju da ukinu ekonomske preferencijale odobrene Indiji i Turskoj, rekli su zvaničnici u ponedeljak.

Vanišngon "namerava da ukine određivaje Indije i Turske za zemalje u razvoju sa beneficijama pod programom Generalizovani sistem za preferencijale (GSP), jer one više ne isunjavaju statutarne kriterijume", kaže se u saopštenju američke predstavničke kancelarije za trgovinu (USTR).

Indija nije uspela da pruži uveravanja da će dozvoliti odgovarajući pristup tržištu, dok je Turska "značajno ekonomski razvijena" što ju nadalje ne kvalifikuje za povlastice, dodaje USTR.

Pod programom GSP, "određeni proizvodi" mogu da uđu u SAD bez carinskih opreterećnja ukoliko ispunjavaju određene kriterijume, uključujući i one da "obezbeđuju Sjedinjenim Državama jednak i razima pristup tržištima".

Indija, međutim, "uvela je širok spektar trgovinskih barijera koje kreiraju ozbiljne negativne efekte po trgovinu Sjedinjenih Država", kaže se u saopštenju.

Turska, nakon što je određena za beneficije 1975, u međuvremenu je demonstrirala "visok nivo ekonomskog raziva", što znači da može "diplomirati" i napustiti program, poručuje USTR.

XS
SM
MD
LG