Linkovi

SAD spremne da ukinu sankcije Mjanmaru


Predsednik Barak Obama i liderka Mjanmara Aun San Su Ći razgovaraju sa novinarima posle susreta u Ovalnoj kancelariji Bele kuće

Američki predsednik Barak Obama saopštio je posle razgovora u Beloj kući sa de fakto liderkom Mjanmara Aung San su Ći, da su SAD spremne da ukinu ekonomske sankcije nekadašnjoj Burmi.

Ranije danas, Obama je poslao pismo Kongresu u kojem je naveo da su SAD u procesu obnavljanju trgovinskih olakšica za Mjanmar, koje su suspendovane pre više od dve decenije zbog zloupotrebe ljudskih prava u toj državi. Prilikom susreta sa Obamom u Beloj kući, Aung San Su Ći pozvala je na ukidanje sankcija koje negativno utiču na ekonomiju njene zemlje i istakla da uprkos činjenici da je Mjanmar napedovao u tranziciji ka demokratiji, postoji "još mnogo toga što treba da se uradi".

Ona je priznala da postoje tenzije između 135 etničkih grupa u Mjanmaru i naglasila da se njega administracija fokusira na situaciju u državi Rakajn jer, kako je rekla "razdor u zajednici nije nešto što se može ignorisati".

XS
SM
MD
LG