Linkovi

Novo ubistvo i protesti u Mizuriju


Video snimak doagađaja ispred benzinske stanice gde je upucan crni tinejdžer
Video snimak doagađaja ispred benzinske stanice gde je upucan crni tinejdžer

Policajac je sinoć ubio naoružanog crnog tinejdžera u gradu Berkli, koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Fergusona gde je u avgustu ubijen Majkl Braun

U Sjedinjenim Državama ponovo su izbili nasilni protesti, zbog još jednog ubistva crnog tinejdžera u kojeg je takođe pucao policajac. Novi incident dogodio se u gradu Berkli koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Fergusona gdje je ljetos ubijen nenaoružani crni tinejdžer Majkl Braun.

Novi protesti i izlivi gnijeva u predgrađu Sent Luisa, ovog puta u gradu Berkli gdje su se stotine demonstranata okupile na mjestu gdje je bijeli policajac ubio crnog tinejdžera.

PolIcija navodi da je policajac tokom rutinske provjere izvještaja o krađi na jednoj benzinskoj stanici izašao iz autobomila da bi razgovarao sa dvojicom muškaraca, od kojih je jedan uperio pištolj u njega, dok je drugi pobjegao.

“Policajac je, mislimo, ispalio tri hica. U jednom trenutku je krenuo unazad i zateturao se. Čini se da je jedan hitac pogodio osumnjičenog, jedan automobilsku gumu, dok još nismo utvrdili šta se dogodilo sa trećim”, saopštio je Džon Belmar, iz policije okruga Sent Luis.

Tinejdžer, kojeg su mediji identifikovali kao osamnaestogodišnjeg Antonia Martina, u prošlosti je imao više problema sa zakonom, naveo je Belmar.

“Oružana pljačka, nezakonita upotreba oružja, te ponovo neke tužbe za krađu. Bio je poznat policiji. Znam da je bilo hapšenja u Berkliju i u okrugu Sent Luisa.”

Policija je takođe saopštila da je pronađen pištolj pored tijela ubijenog tinejdžera. Objavila je i video snimak događaj ispred benzinske stanice. Gradonačelnik Berklija Teodor Hoskins rekao je na konferenciji za novinare da se ovaj incident ne može uporediti sa nedavnim kontroverznim ubistvima u Mizuriju i Njujorku.

“Kada sprovedemo istragu, znaćemo više, ali se u ovom trenutku čini da je preminuli, kojeg ne želim da imenujem, uperio pištolj u policajca. U našem gradu većina policajaca su crnci. Gradonačelnik je crnac, kao i finansijski direktor i šef policije . Zbog toga vjerujem da smo drugačiji od Fergusona.”

Nakon pucnjave, nekoliko stotina ljudi okupilo ne na pumpi, dok je došlo i do okršaja s policijom. Bacane su cigle i petarde, dva policajca su povrijeđena, oštećeno je nekoliko policijskih vozila, a opljačkana je i obližnja prodavnica. Među okupljenima je bila i žena koja se novinarima predstavila kao majka žrtve.

“Neće ništa da mi kažu. Neće da me puste da vidim svoje dijete.”

Novo ubistvo dodatno je zaoštrilo tenzije u ovom području, s obzirom na to da se dogodilo blizu Fergusona, gdje je bijeli policajac u avgustu ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna.

XS
SM
MD
LG