Linkovi

SAD traže oduzimanje državljanstva za dvoje muslimana iz BiH


Zgrada sekretarijata za pravosuđe
Zgrada sekretarijata za pravosuđe

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je od sudova u SAD da oduzmu državljanstvo za dvoje bosanskih muslimana koji su u BiH osuđeni zbog masakra stanovnika hrvatskog sela tokom ratova 90ih – zločina poznatog kao masakr u Trusini.

Edin Džeko i Sami Rasena Jetisen, oboje bivši članovi elitne bošnjačke vojne jedinice odgovorne za napade 1993. u kojima je stradalo 22 civila, optuženi su da su tokom prijave za azil, stalni boravak i državljanstvo sakrili činjenicu da su počinili ratne zločine.

Jetisen je došla u SAD kao izbeglica 1996., a državljanstvo je dobila 2002. Džeko je primljen kao izbeglica 2001., i dobio državljanstvo 2006.

Njihova umešanost u masakr u Trusini postala je poznata 2011. kada su iz SAD bili izručeni BiH gde im se sudilo za ratne zločine. Sud u Bosni je presudio da su Džeko i Jetisen bili deo specijalnih snaga koje su učestvovale u “dobro isplaniranom I pripremljenom napadu na selo Trusina”.

Jetisen je zbog ratnog zločina osuđena 2012. na pet i po godina zatvora. Nakon odsluženja kazne, vratila se u Oregon gde i sada živi. Džeko je osuđen 2014. i kaznu služi u BiH.

“Ratni zločinci neće pronalaziti sklonište u SAD”, rekao je sekretar za pravosuđe Džef Sešns.

XS
SM
MD
LG