Linkovi

Najmanje tri žrtve tornada u SAD, moguće nove oluje


Posljedice tornada u Kolu, u Oklahomi (Foto: REUTERS/Nick Oxford)
Posljedice tornada u Kolu, u Oklahomi (Foto: REUTERS/Nick Oxford)

Najmanje tri osobe su poginule, a više je povrijeđeno u snažnim olujama praćenim tornadima i gradom, u kojima su u centralnom dijelu Sjedinjenih Država uništeni domovi, a hiljade ljudi ostale bez struje.

Nacionalna meteorološka služba počela je da izdaje upozorenja na tornada i oluje u srijedu veče u Oklahomi, Kanzasu i Ajovi, i tražila od stanovnika da pronađu sklonište.

Tornada su pogodilla centralni dio Oklahome, gdje su pogođena mjesta Šoni i Kol. U Kolu, 40 kilometara udaljenom od Oklahoma Sitija, poginule su dvije osobe, a jedna u obližnjem okrugu, saopštile su lokalne vlasti. Bilo je više povrijeđenih, mada tačan broj nije poznat dok traju spasilačke operacije.

"Razumno je očekivati da će ih moguće biti više na osnovu pričinjene štete koju smo vidjeli", rekao je za NBC zamjenik šerifa okruga Meklejn, u kojem se nalazi Kol, o mogućim novim žrtvama.

U tornadu su oboreni dalekovodi i drveće, a kuće i druge zgrade teško oštećene ili uništene. U Šoniju, pričinjena je šteta na lokalnom univerzitetu i aerodromu.

"Ne znamo koliko je tačno kuća i radnji oštećeno, ali znamo da je šteta velika", rekao je u srijedu veče porparol Sekretarijata za vanredne situacije Oklahome.

Više od 23.000 mušterija bilo je bez struje širom Oklahome, prema vebsajtu PowerOutage.us koji prati nestanke električne energije.

Lokalni mediji prenose da su stanovnici južno od Oklahoma Sitija bili zarobljeni u podzemnim skloništima.

Za četvrtak veče se prognoziraju nove oluje koje bi mogle da dovedu do formiranja tornada, od Teksasa do Viskonsina.

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, moguća su tornada širom istočnog Teksasa prije nego što oluja krene ka Arkanzasu i Mizuriju. U istočnom Mizuriju, Ilinoisu i Viskonsinu se očekuje "grad i moguće tornado ili dva".

U prethodnim proljećnim olujama, tokom kojih su tornada pogodila jug, srednji zapad i sjeveroistok SAD, poginule su desetine ljudi.

U nevremenu 1. aprila, praćenom tornadima, stradale su najmanje 32 osobe od Araknzasa do Delavera, a nekoliko dana kasnije u tornadu u Mizuriju je poginulo petoro. Najmanje 26 osoba poginulo je u tornadima u Misisipiju i Alabami krajem marta.

XS
SM
MD
LG