Linkovi

Mladi Amerikanci uče o politici u Srbiji


Amerčki studenti u Beogradu
Amerčki studenti u Beogradu

Najviše zaslugom profesora Vladimira Matića sa univerziteta Klemson u Južnoj Karolini, u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka, počeo je da se realizuje program razmene studenata između ove dve visoke škole

Početkom godine u Beograd je stigla prva grupa američki studenata koji će ovaj letnji semestar studirati na Fakultetu političkih nauka. Time je, praktično počelo da se ostvaruje ono što je pre dve godine potpisano između Fakulteta političkih nauka i Univerziteta Klemson iz Južne Karoline, a prvi su mogućnost da studiraju jedan semestar u Beogradu iskoristili mladi Amerikanci:

"Krajem januara nama su stigli sedmoro studenata sa Univerziteta Klemson, četiri devojke i tri mladića, koji ovde slušaju letnji semestar. To je onaj “semester abroad”, gde im po programima Klemson univerziteta predaju naši profesori. To je prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta da američki studenti dolaze u neki stranu zemlju na čitav semestar, a da njihov matični, američki univerzitet priznaju to kao da su tamo završili te studije", kaže dekan FPN Dragan Simić.

S obzirom da na Klemsonu uglavnom studiraju političke nauke, mladim Amerikancima nije bilo teško da se ovde uklope. Imaju predavanja iz međunarodnih odnosa, uče o Evropskoj uniji, o marksizmu, ili o Američkoj spoljnoj politici, ali iz jednog drugog ugla. Većina njih nije znala mnogo o Srbiji i ovom delu sveta pre dolaska, a ovaj semestar u Beogradu vide kao priliku da nauče nešto novo i budu na licu mesta:

"Ljudi u Americi ne znaju puno o Srbiji. Kad sam kod kuće, prijateljima govorila da idem u Srbiju, oni su mislili da idem u Sibir ili Siriju ili tako negde. Ali ni ja nisam znala bilo šta o NATO bombardovanju Srbije pre nego što sam došla ovde", ističe Kelsi Šulenberg.

"Zaista je interesantno, neka vrsta čudnog iskustva kada vidite uživo antiamerički i antinato protest, pojedince, grupe demonstranata. Nikada to nisam doživela ranije. Ali drago mi je, jer to vam otkriva novu perspektivu", navodi Ketrin Geš.

Najuzbuđeniji zbog studija u Beogradu je Rajan Bartli iz Kalifornije, koga je oduvek zanimala istočna Evropa, posebno Rusija i bivša Jugoslavija. Ovde je dobio je srpsko ime Rajko, a planira da produži boravak u Srbiji:

"Mnogo je razloga. Želim da naučim jezik. Takođe, želim da volontiram ovde, možda da pomognem da se pruži prilika i srpskim studentima da dođu na studije u SAD, da uče engleski."

Američki studenti zajedno sa srpskim kolegama pripremaju priručnik o američkim izborima, a svake srede zajedno diskutuju, najčešće o politici i predstojećim izborima u obe zemlje. Mlade Amerikance prilično zbunjuje kako funkcioniše srpski politički sistem, kažu nam njihove srpske kolege, među kojima je i Lana Avakumović:

"Nije im jasan izborni sistem, kako funkcionišu naši izbori, malo imaju problema oko Autonomne Pokrajine Vojvodine, zašto oni imaju izbori gore, a mi dole. Zašto imamo samo jednu izbornu jedinicu, što ni nama u suštini nije jasno, ali njima još manje. I zašto se partije do te mere poistovećuju sa njihovim liderima."

"To je stvarno jedno neverovatno iskustvo zato što pratite američke izbore, i u isto vreme imate ljude koji dolaze iz te zemlje, koji mogu da vam posvedoče kako je stvarno stanje stvari u njihovoj zemlji. I kakva su očekivanja njihova od izbora", ističe Edin Sinanović.

Semestar u Beogradu nije zamišljen samo kao učenje i boravak samo na fakultetu – američki studenti su dobili priliku da upoznaju i region:

"Njihov boravak ovde je veoma sadržajan, i podrazumeva ne samo nastavu, nego i obilazak svega onoga što bi bilo zanimljivo u Srbiji – naše gradove, kulturno-istorijske spomenike, ali, što je još važnije, oni putuju i po regionu. I već su obišli Bosnu i Hercegovinu vrlo detaljno, Hrvatsku, Crnu Goru", kaže Simić.

Uprkos tome što ih mnoge stvari ovde zbunjuju, mladi Amerikaci su priznaju da su oduševljeni dobrodošlicom, ljudima, hranom, samim gradom. Nema sumnje da će osim ocena, iz Beograda poneti i iskustvo koje će ih zauvek pratiti…

XS
SM
MD
LG