Linkovi

Lideri u Kongresu za vojnu akciju


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner (L), predsednik Barak Obama i lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi na sastanku u Beloj kući

Kongresni lideri iz redova obe stranke izjavili su da će podržati predsednika Obamu u vojnoj akciji protiv Sirije, kada to pitanje dodje na glasanje, možda već sledeće nedelje.

Predsedavajući Predstavničkog doma, Republikanac Džon Bejner i lider demokratske manjine u tom telu, Nensi Pelosi razgovarali su u Beloj kući sa predsednikom Obamom, koji im je predstavio argumente u prilog vojne intervencije.

Predsednik Obama izrazio je uverenje da će Kongres usvojiti rezoluciju kojom se odobrava vojna intervencija u Siriji. On je rekao da je američki vojni plan “odgovarajući, proporcionalan, ograničen, i da ne uključuje slanje kopnenih trupa."

"Ovo nije Irak i ovo nije Avganistan. Ovo je ograničen, proporcionalni korak koji će poslati jasnu poruku, ne samo Asadovom režimu nego i drugim zemljama koje bi mogle da budu zainteresovane da iskušavaju medjunarodne norme – poruku da postoje posledice.”

Predsednik je rekao da se njegov plan uklapa u širu, dugoročniju strategiju rešavanja sirijskog pitanja, koja podrazumeva jačanje sirijske opozicije. Džon Bejner, vodja Republikanaca u Predstavničkom domu, rekao je da će podržati predsednikov poziv na akciju.

“Na upotrebu hemijskog oružja mora da se odgovori, i samo SAD imaju sposobnost i kapacitete da zaustave Asada i upozore druge širom sveta da upotreba tog oružja neće biti tolerisana.”

Vodja Demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, takodje je podržala akciju.

“Odvraćanje od upotrebe oružja za masovno uništenje je stub naše nacionalne bezbednosti. Asad ga je upotrebio. To je razlika u odnosu na ono što je učinio do sad. Neki kažu – ubio je već 100,000 ljudi, šta je drugačije kod ovih 1,400? Ali kod ovih 1,400 on je prešao crtu upotrebom hemijskog oružja.”

Pelosi je dodala da tu granicu nije povukao predsednik Obama već medjunarodna zajednica, pre više godina, potpisivanjem konvencije o hemijskom oružju.

Današnjem sastanku u Beloj kući takodje su prisustvovali general Martin Dempsi, načelnik združenog generalštaba američke vojske, državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel, koji su zatim otišli u Kongres, da svedoče pred Senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose.

Keri: Čvrsti dokazi o krivici Asadovog režima

Državni sekretar Džon Keri izjavio je da je vojna akcija protiv Sirije "definitivno u američkom nacionalnom interesu."

On je pred senatskim odborom izjavio da je "van svake razumne sumnje da je Asadov režim koristio hemijsko oružje protiv civila". Keri je izjavio da postoje čvrsti dokazi da je vojska pažljivo pripremala napad, i rekao da je činjenica da pobunjenici nisu odgovorni za napad "stvar zdravog razuma."

Dok neki američki zakonodavci sumnjaju da SAD treba da se mešaju u dogadjaje u Siriji, Keri je istakao da ekstremisti očajnički žele da se domognu hemijskog oružja, i da će ga Asad ponovo upotrebiti. On je "crvenu liniju" predsednika Obame protiv otrovnog gasa nazvao "svetskom crvenom linijom" i upozorio da Iran, Hezbolah i Severna Koreja čekaju da vide da li će SAD i njihovi saveznici ostati bez reakcije na dogadjaje u Siriji.

Predsedavajući komiteta, demokrata Robert Menendez, otvorio je pretres konstatujući da glasanje o Siriji nije politička odluka Senata već pitanje toga šta je najbolje za američku nacionalnu bezbednost.

Dok su lideri manjine i većine u Predstavničkom domu, Republikanac Džon Bejneri Demokrata Nensi Pelosi oboje izjavili da podržavaju predsednika Obamu, drugi u Kongresu kažu da su predsednikovi ciljevi u pogledu Sirije i dalje nejasni. Oni ističu da su zbog iskustava iz prošlosti, uključujući i insistiranje Bušove administracije pre deset godina da Irak ima oružje za masovno uništenje, neskloni da preduzmu vojnu akciju.

Predsednik Obama je juče u Beloj kući razgovarao sa republikanskim senatorima Džonom Mekejnom i Lindzijem Grejemom, zagovornicima snažne akcije protiv Sirije.

"Ako Kongres odbaci ovakvu rezoluciju, nakon što se predsednik SAD već obavezao na akciju, posledice bi bile katastrofalne. Kredibilitet naše zemlje, kako kod prijatelja tako i neprijatelja, bio bi uništen, što bi imalo implikacije ne samo za ovog predsednika, nego I buduće predsednike”, rekao je Mekejn.

“Pozvali smo predsednika da obavesti američke gradjane, šta to znači ako Asad pobedi a opozicija izgubi”, poručio je Grejem.

Mekejn i Grejem su izjavili da sada imaju više poverenja u strategiju Bele kuće za Siriju, ali žele da predsednik još bolje objasni svoj plan.

Ban Ki Mun: Upotreba sile legalna samo uz dozvolu SB

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun rekao je danas da je upotreba sile legalna samo kada je reč o samoodbrani ili ako je odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija čime je, kako ocenjuju pojedini mediji, po svemu sudeći doveo u pitanje legalnost američkog plana da napadne Siriju, bez podrške svetske organizacije.

Ban je dodao da bi, ukoliko inspektori Ujedinjenih nacija potvrde upotrebu hemijskog oružja u Siriji, Savet bezbednosti u kojem već duže vreme vlada zastoj u pogledu građanskog rata u toj zemlji trebalo bi da prevaziđe razlike i preduzme akciju.

Ukoliko se potvrdi, svaka upotreba hemijskog oružja, pod bilo kakvim uslovima i bez obzira ko je za to odgovoran, biće ozbiljno kršenje međunarodnog prava i užasan ratni zločin. Svi počinioci moraju da budu privedeni pravdi i ne bi trebalo da bude nekažnjivosti”, naglasio je generalni sekretar UN.
XS
SM
MD
LG