Linkovi

SAD se pripremaju za porast ekstremizma u Africi


Pripadnici ekstremističke organizacije Boko Haram
Pripadnici ekstremističke organizacije Boko Haram

S obzirom na to da je samproklamovani kalifat Islamske države gotovo u potpunosti uništen u Iraku i Siriji, pitanje koje brine američke zvaničnike je gdje će ta ekstremistička organizacija pokušati da pronađe novo utočište. Vjerovatna meta je Afrika zbog čega američka vojska pokušava da spriječi islamske ekstremiste da iskoriste prostrane djelove tog kontinenta, koje niko ne kontroliše.

Siromaštvo, razočarenje u politički sistem i ogroman broj mladih, nezaposlenih muslimana – to su idealni uslovi za islamski ekstremizam, koji su svi prisutni u Africi.

“Ako pokušamo da predvidimo budućnost, onda će Afrika biti naredno žarište. To se u stvari događa sada”, smatra predsjedavajući Odbora za unutrašnju bezbjednost Predstavničkog doma Majkl Mekol.

Na cjelokupnom afričkom kontinentu raspoređeno je manje od polovine od ukupnog broja američkih vojnika angažovanih u Avganistanu. Međutim, intenziviranje terorističkih aktivnosti je jedan od razloga što je američko vojno prisustvo u Africi naglo povećano, od 3200 vojnika 2009. godine do oko 6500 danas.

Avion američke vojske u Nigeru
Avion američke vojske u Nigeru

“Afrikanci strahuju da američki pristup postaje sve više militarizovan ili više usredsređen na vojna i bezbjednosna pitanja nego što je to bio slučaj u prošlosti”, ističe za Glas Amerike Džon Kembel, ambasador u Nigeriji za vrijeme predsjednika Džordža Buša.

On kaže da bi se u Africi trebalo usredsrediti na, kako navodi, osnovne uzroke ekstremizma – nedostatak ekonomskog razvoja i lošu upravu. Međutim, to će vjerovatno biti teže uraditi ako se budžet Stejt departmenta smanji za trećinu, kao što je predviđeno predlogom budžeta administracije.

"Da li će bezbjednosni pristup dati rezultate? Rekao bih da neće”.

Američka komanda u Africi, koja nadzire vojne aktivnosti na kontinentu, planira da ojača lokalne afričke vojske da se bore protiv islamskih ekstremista. Jedan od lidera komande za Glas Amerike, Ramon Kolon Lopez, kaže da je sve veća mlada, muška populacija u Africi zrela za regrutaciju.

“Kada nemate nikakvih opcija i dođe ekstremista i ponudi vam motor i nevjestu, šta mislite da ćete uraditi? Porodica vam gladuje, ne možete da je izdržavate i neko vam daje opciju”.

Administracija je ove godine proširila ovlašćenja za izvođenje napada na borce iz Al Šababa i Islamske države u Somaliji i dozvolila ofanzivne, a ne samo napade kojima se brane​ afrički saveznici i njihovi američki savjetnici.

“To definitivno pomaže, zato što radimo sve što možemo da angažujemo naše resurse i pomognemo im kako god možemo”

Međutim, rat protiv ekstremizma u Africi ima i svoju cijenu. Pripadnik američkih specijalnih snaga poginuo je u maju pomažući somalijskim bezbjednosnim snagama u borbi protiv Al Šababa, dok su četiri američka vojnika poginula u zasjedi Islamske država u Nigeru.

Ukoliko se bezbjednosni zahtjevi povećaju narednih mjeseci, veći broj američkih vojnika mogao bi da se nađe u opasnim situacijama širom afričkog kontinenta.

XS
SM
MD
LG