Linkovi

SAD se izvinile kanadskom ministru zbog zahteva da skine turban


Arhova - Navdip Bains, kanadski ministar inovacija, nauke i ravoja, govori 25. aprila 2018. u Lejk Junuonu, u Sijetlu, o uspostavljanju linije hidroaviona između Sijetla i Vankuvera, u Britanskoj Kolumbiji.

Američka agencija za bezbednost transporta (TSA) izvinila se zbog zahteva zvaničnika aerodromskog obezbeđenja koji je zatražio od člana kabineta kanadskog premijera Džastina Trudoa da skine turban sa glave tokom pretrage.

Kanadski ministar za inovacije, Navdip Bains, koji je sik, rekao je da se aerodromsko obezbeđenje ponašalo neprikladno kada je putovao u Detroit prošle godine.

Zvaničnici su ga pustili da se ukrca na let tek nakon što je izvado svoj diplomatski pasoš, rekao je. Incidet je "frustrirajući" i "govori o diskriminaciji", rekao je Bains, a prenosi kanadska CTV Njuz.

Pobožni muški sledbenici vere sika, monoteističke religije koja potiče iz severne Indije, nose duge brade i turbane. Često ih mešaju sa muslimanima i izlažu neprijatnostima i nasilju.

Bains je rekao da je agent obezbeđenja na aerodromu u Detroitu bio "vrlo uporan i vrlo komplikovan" kada mu je on odgovorio da ne želi da skine turban.

Obezbeđenje je zatražilo od njega da prođe specijalnu proveru zbog turbana, uprkos činjenici da je prošao kroz detektor metala bez incidenta, rekao je.

Portparol TSA rekao je u izjavi u četvrtak da je tokom pregleda video snimka incidenta, agencija ustanovila da službenik koji je proveravao Bainsa nije ispravno poštovao proceduru.

"Žalimo što provera nije bila u skladu sa očekivanjima gospodima Bainsa", kaže se u izjavi. Primećuje se da bi putnici koji nose "neuobičajene delove odeće na glavi" iz religijskih razloga i koji nisu u mogućnosti da ih skinu, trebalo da budu pripravni za posebnu bezbednosnu pretragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG