Linkovi

Amerika uvela nove sankcije Hamasu


Zamjenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo (Foto: Photo by Daniel LEAL / AFP)
Zamjenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo (Foto: Photo by Daniel LEAL / AFP)

Američki Sekretarijat za finansije u petak je objavio drugi krug sankcija protiv Hamasa i zvaničnika povezanih sa tom palestinskom esktremističkom grupom zbog napada 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno više od 1.400 osoba, među kojima žene i djeca.

U saopštenju sekretarijata navodi se da su mete novih kaznenih mjera, uvedenih preko Kancelarije za kontrolu strane imovine, finansijske mreže Hamasa, dodatna investiciona stredstva te grupe, te pojedinci koji su omogućavali izbjegavanje prethodnih sankcija.

Među sankcionisanima su pripadnici iranske revolucionarne garde i jedna organizacija sa sjedištem u Gazi koja je iz Irana preusmjeravala nelegalna sredstva Hamasu i palestinskom Islamskom džihadu.

Prethodno su 18. oktobra uvedene sankcije protiv operativaca i finansijskih saradnika Hamasa, dok su u maju prošle godine kažnjeni zvaničnici i kompanije koje upravljaju Hamasovim tajnim međunarodnim investicijama.

Američke vlasti procjenjuju da su te investicije vrijedne stotine miliona dolara, dok kompanije posluju pod plaštom legitimnih biznisa u Sudanu, Alžiru, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Eiratima i drugim zemljama. Predstavnici tih kompanija pokušali su da sakriju da Hamas kontroliše njihovu imovinu.

U saopštenju Sekretarijata za finansije naglašava se i ključna uloga Irana u pružanju finansijske, logističke i operativne podrške Hamasu.

Zamjenik sekretara za finansije Voli Adejemo naveo je da najnovija runda sankcija pokazuje riješenost Amerike "da uništi finansijske mreže Hamasa, primjenom antiterorističkih ovlašćenja za uvođenje sankcija i saradnjom sa globalnim partnerima da se Hamasu onemogući da eksploatiše međunarodni finansijski sistem".

U odvojenom saopštenju, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa partnerima da bi se Hamasu odsjekao pristup međunarodnom finansijskom sistemu "u okviru širih napora da se spriječi i odvrati teroristička aktivnost" te grupe.

Sjedinjene Države označavaju Hamas kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG