Linkovi

SAD šalju dodatne lovce da stražare na nebu nad Baltikom tokom ruskih vežbi


Arhiva - Američki F-15c "Orao" priprema se za poletanje tokom litvanskih-NATO vežbi u vazdušnoj bazi Šiulij, istočno od Vilnusa, Litvanija, 1. aprila 2014.

Sjedinjene Države poslale su pojačan odred borbenih aviona da nadziru nebo iznad NATO članica Litvanije, Latvije i Estonije, tokom velikih ruskih vojnih vežbi, koje se u regionu Baltika održavaju narednog meseca.

Vojne igre Zapad, koje su zakazane za period od 14 do 20 septembra u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kaljiningrad, izazvale su nelagodnost u regionu, dok Rusija tvrdi da će vežbe velikog obima, proba čisto odbrambenog scenarija i da neće biti odskočna daska za invaziju.

Sedam američkih F-15c lovaca sletelo je na pistu Šiulija ove nedelje kako bi patroliralo nebom iznad baltičkih zemalja, tri više nego što je normalno u upotrebi otkako je pojačana NATO straža nakon krize na Krimu 2014.

Tri baltičke države ne lete svojim lovcima, već se oslanjaju na patrole NATO saveznika.

"Pojačavamo misiju vazdušnog patroliranja tokom perioda (vežbe Zapad). I drago nam je takođe što imamo dodatne kopnene snage tamo", rekao je litvanski zamenik ministra odbrane, Vitautas Umrasas novinarima u Šiuliju, govoreći o dodatnih 600 američkih vazdušno-desantnih trupa koje su raspoređene toko vežbe Zapad u baltičkim državama.

"To je vrlo od pomoći u situacijama poput ove", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG