Linkovi

SAD i Srbija nastavljaju zajedničku borbu protiv trgovine ljudima


Sjedinjene Države su tokom 2019. godine, preko Međunarodnog komiteta spasa i nevladine organizacije "Atina", dale bespovratnu pomoć od 825.000 dolara za žrtve trgovine ljudima u Srbiji, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri tokom obilaska Prihvatilišta za ugrentni prijem žrtava trgovine ljudima, u društvu sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoranom Đorđevićićem.

Ambasador Godfri rekao je da sve zemlje sveta moraju da se bore da zaustave trgovinu ljudima, pošto ona predstavlja strašan zločin prema deci, ženama i muškarcima, koji postaju žrtve prinudnog rada i seksualnog nasilja.

Ministar Đorđević rekao je da je "pomoć u ovoj oblasti od strane Ambasade SAD-a velika, kao i da veruje da će se ona nastaviti", ocenjujući da prihvatilište ljudima pruža utočište i nadu da njihov život može biti drugačiji.

Đorđević je istakao da je obaveza države da utvrdi koji je najbolji način da pomogne i pripremi za samostalan rad i bezbedan život žrtve trgovine ljudima, naglasivši da je u tome veliku podršku Srbiji pruža ambasada SAD u Beogradu.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević navela je da "Prihvatilište ima kapacitet za šest osoba, a da u Centru trenutno boravi njih pet i jedna beba".

"Cilj rada našeg Centra jeste da korisnice osposobimo i pomognemo im u nastavku života, da propratimo njihov dalji razvoj i da im omogućimo da budu korisni članovi društva", objasnila je Ljubojević.

XS
SM
MD
LG