Linkovi

SAD i Rusija - problemi i pre Ukrajine


Zgrada ruske ambasade u Vašingtonu
Zgrada ruske ambasade u Vašingtonu

Analitičari ističu da su odnosi dve sile počeli da slabe i pre spora u vezi sa ruskom podrškom separatistima u Ukrajini, kao i nove špijunske afere.

Odnosi Sjedinjenih Država i Rusije sve su zategnutiji. Vašington je u ponedeljak optužio troje ruskih državljanja, koji žive u Americi, da su povezani sa ruskim špijunskim krugom, što Moskva negira. Optužbe su iznete posle sve većih kritika na račun Rusije zbog, kako smatraju zapadne sile, kontinutirane podrške Moskve separatistima u Ukrajini. Analitičari međutim ističu da su odnosi dve sile počeli da slabe i pre ova dva događaja.

Na sudskom crtežu se vidi Evgenij Burjakov, jedan od trojice muškaraca koje su Sjedinjene Države optužile da su deo ruskog špijunskog kruga.

Rusija je odbacila američke optužbe. Zapravo su krive Sjedinjene Države, kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Aleksandar Lukaševič.

“Rusko američki odnosi su problematični već duže vreme. Izgleda kao da su Sjedinjene Države, koje se ponašaju po principu ‘što gore, to bolje’, odlučile da započnu još jednu rundu antiruske kampanje“.

Vašington i Moskva su počeli sa optužbama oko špijunske afere samo nekoliko dana posle napada na ukrajinski Marijupolj, gde su živote izgubile desetine civila.

Napad je pokrenuo novu rundu kritika na račun Rusije od strane zapadnih sila. Sjedinjene Države i njeni saveznici smatraju da Rusija naoružava i podržava separatiste u Ukrajini.

Rusko mešanje u situaciju u Ukrajini moglo bi da poremeti saradnju Sjedinjenih Država i Rusije na drugim poljima, smatra pomoćnica državnog sekretara, Viktorija Nuland, koja je govorila u Institutu Brukings.

“Takva vrsta saradnje ne može da se nastavi kada Rusija krši pravila međunarodnih sistema, od kojih u isto vreme očekuje korist. Kada uzima delove susedne teritorije i pokušava silom da ih pokori, ekonomski i politički”.

Problemi u američko-ruskim odnosima počeli su mnogo pre ovih aktuelnih incidenata, kaže stručnjak za Rusiju, Stiven Blenk.

“Godinama govorim da Sjedinjene Države moraju ponovo da razmotre svoju politiku prema Rusiji, čak i pre Ukrajine i pre poslednjeg špijunskog incidenta”.

Blenk je intervjuu ruskom servisu Glasa Amerike rekao da Moskva vrši agresiju nad svojim susedima, bar od 2008. godine.

“Ideja da ćemo pod Putinom nastaviti kao ranije, čak iako izađe iz Ukrajine - je iluzija. To je vlada koja je rešena da potkopa čitavu bezbednosnu strukturu Evrope, samo da bi zadržala Putina na vlasti”.

Sjedinjene Države preispituju svoje odnose sa Rusijom, kaže direktor ruskih studija Lion Eron, ali dodaje da uvođenje dodatnih sankcija neće dovesti do željenih rezultata u Ukrajini.

“Ruski predsednik Vladimir Putin više ne brine zbog novih sankcija. Zapravo, ako pročitate rusku analizu, ruske novine, videćete da misle da su apsorbovali svu bol kroz sankcije, diplomatsku izolaciju i pritisak, te da sada mogu da idu do kraja. Da bankrotiraju”.

Uprkos zategnutosti u vezi sa Ukrajinom, postoje neke oblasti u kojima ima saradnje, ističe portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

“Očigledno, postoje problemi na kojima možemo da nastavimo zajednički da radimo – pregovori sa Iranom. Ti razgovori traju”.

Psaki kaže da su Sjedinjene Države, u vezi sa krizom u Ukrajini i drugim pitanjima, bile vrlo otvorene kada je reč o svojim odnosima sa Rusijom, i dodaje da se nada će saradnja moći da se nastavi.

XS
SM
MD
LG