Linkovi

Ratnom vazduhoplovstvu SAD nedostaju i mehaničari


Glas Amerike nedavno je u bazi američke ratne avijacije razgovaro sa osobljem i vodećim generalima koji su nam rekli da je pored velikog nedostatka vojnih pilota, sve veći problem i manjak avio-mehaničara.

U hangarima združene vazduhoplovne baze Lengli – Justis, avio-mehaničari svakodnevno vrše reviziju, proveravaju celokupnu elektroniku, koroziju, mehaniku i hidrauliku vojnih aviona. Međutim poslednjih godina, iskusnih avio mehaničara za vojne avione je sve manje, skoro 4 hiljade manje.

U vazduhoplovnoj bazi Lengli – Justis mehaničari su pretrpani poslom. Pored toga što servisiraju borbene avione F-22 Reptor, opremljene najsavremenijom tehnologijom, oni servisiraju i 50 godina stare trenažne avione T-38 Talon, koje koristi američka mornarica, a koji se često kvare.

“Svaki ili svaki drugi dan se vratimo sa avionom na kome treba nešto da se popravi. Tako da, čak i noću kada mi ne letimo, mehaničari imaju pune ruke posla jer do jutra moraju da osposobe avione za letenje”, kaže poručnik "Baf", pilot američkog ratnog vazduhoplovstva.

Iako ih nema dovoljno, mehaničari kažu da posao obavljaju bez zastoja.

“Svima nam je jasno da nas je sve manje, a posla sve više, međutim posao mora da se obavi. Avioni moraju da lete. Mi smo ti koji treba da obave posao, ali definitivno, uz ogromne napore.”

Zvaničnici Pentagona priznaju da je odnos prema radu po sistemu “mi to možemo” veoma iscrpljujući.

“Već dugi niz godina avione održavamo na mišiće, krpimo se nekako, ali uspešno obavljamo misije.”

General-pukovnik Džon Kuper, koji je zadužen za održavanje aviona, kaže da, otkako je Kongres smanjio budžet za vojsku, u radionici ima sve manje mehaničara.”

“Struktura oružanih snaga morala je da ostane na prošlogodišnjem nivou, ali je ipak napredovala u odnosu na ranije godine prisilne štednje. Tu nema sumnje. To je upisano u istorijske knjige.”

Kuper i general-major Skot Vander Ham, koji su zaduženi da rešavaju problem manjka letačkog osoblja, kažu da oni jednostavno više nisu u mogućnosti da odgovaraju na povećanja obima posla, sa manjkom osoblja.

“Dužni smo da im obezbedimo kapacitete, ljudstvo i to što je pre moguće.”

Zato što su avio-mehaničari na borbenim zadacima u inostranstvu, Kuper kaže da piloti više ne mogu da obavljaju neophodne treninge u okviru pripreme za misiju.

“Cenu plaćamo kod kuće, gde moramo da treniramo naše letačko osoblje, kako za najsloženije tako i za nove borbe, a to ne možemo jer nemamo ljudstvo."

Američko ratno vazduhoplovstvo je 2015. imalo 3800 avio-mehaničara manje. Stanje se nešto popravilo u 2016. obukom 500 novih mehaničara međutim, još uvek ih je 3300 manje. Ako budžet ne bude smanjen generali kažu da će do 2021. prevazići problem nedostatka avio-mehaničara.

XS
SM
MD
LG